Zijn E-nummers veilig?
Wat zijn E-nummers, en zijn E-nummers veilig? | E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen die worden gebruikt om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven (e-nummers) zijn binnen de Europese Unie van een identieke codering voorzien en worden als veilig beschouwd. De vraag is veilig voor wie, in welke hoeveelheid?
Pesticiden, bestrijdingsmiddelen, additieven, vaccinaties, geïndustrialiseerde maaltijd- en voedselbereiding worden allemaal als veilig bestempelt. Toch kreeg in de U.S. in 2010 1 op de drie kinderen voor z’n 18e levensjaar last van een auto-immuunziekte, inmiddels is dit sinds 2016 opgelopen tot 1 op de twee kinderen. Er wordt verwacht dat dit komende jaren nog verder zal toenemen. Dit was 50 jaar geleden toch echt anders.
Bij een geringe consumptie kunnen additieven misschien niet veel kwaad, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als men hier heel veel van binnen krijgt en de maximale normen overschrijdt? En wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Of langdurig gebruikt worden. Hier is weinig studie naar verricht. Toch er wordt steeds meer over bekend en er blijken nogal wat hormoonverstorende stoffen in specifieke e-nummers te zitten zoals; E951 (Aspartaam), E912 (Montaanzuur), E621 (Natriumglutamaat) etc.
E-nummers worden onderverdeeld in de volgende groepen:
E100-199: Kleurstoffen
E200-299: Conserveermiddelen / Voedingszuren
E300-399: Antioxidanten
E400-499: Emulgatoren
E500-599: Diverse additieven
E600-699: Smaakversterkers
E700-799: Conserveermiddelen
Onze voeding zoals het hoort te zijn
Vetrouw je smaak, dit is meestal de beste raadgever. Met aandacht bereidt vers voedsel smaakt lekkerder en heeft energetisch gezien een gezondere samenstelling dan bewerkte en geconserveerde voeding. Voeding van een betere kwaliteit zal dan ook een gezondere uitwerking hebben op onze fysiologische en geestelijke constitutie. Daarom kiezen zelfbewuste mensen meestal voor voedsel zonder toevoegingen van (schadelijke) e-nummers.