070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Jade steen

Jade steen

Het Mysterie van de Jade steen

In het verre-Oosten, gaat de reputatie van Jade gaat tot duizenden jaren terug. Ook bij de Maya’s die in het oude Mexico leefden had de steen magische waarden. Jade werd vereerd in de Maya- cultuur als een steen die zorgt voor ‘Sovereign Harmony’, harmonie binnen de metafysische wereld. Verder kan jade zorgen voor het vergemakkelijken van de vrede binnen de fysieke, emotionele en intellectuele domeinen. Lang geleden dacht men dat door het dragen van jade de lichaamskracht zou toenemen. In het oude China en Egypte werd de steen gedragen en gebruikt als een talisman voor geluk en vriendschap. Als amulet gedragen dacht men dat het tijdens het reizen zou beschermen tegen het kwaad, dat het wijsheid zou bevorderen en zou zorgen voor een langere levensduur. Jade wordt dan ook wel de steen van de hemel genoemd en wordt gezien als de steen van het hart en is het aloude symbool van de liefde en deugd. Dankzij haar genezende eigenschappen is de steen enorm populair in Aziatische landen. Omdat de steen een uitstekende geleider is van infrarood warmte wordt het daar gebruikt bij de productie van therapeutische thermo matten, matrassen belegd met jade/toermalijn/germanium of amethist stenen. Als deze stenen worden verwarmd stralen ze een infrarood frequentie af tussen de 8 en 14 microns (Nanometer), deze frequenties harmoniseren het best met het menselijk lichaam en zijn heilzaam voor iedereen.

Geschiedenis van de Jade

Ongeveer 11.000 voor christus zijn er al gebruiksvoorwerpen gemaakt van de deze steensoort. Deze voorwerpen bestonden voornamelijk uit messen en bijlen. Later werden de wapens van brons en ijzer gemaakt met als resultaat dat de jade alleen nog maar werd gebruikt om sieraden mee te vervaardigen. Er zijn kleine stukjes jade met gaatjes ter grote van een veter gevonden. Jade werd ook meegegeven aan de doden voor een gelukkig verblijf in het hiernamaals. Jade symboliseert in de Chinese cultuur de vijf deugden van de mens: wijsheid, gerechtigheid, bescheidenheid, barmhartigheid en moed.

Jade wordt tegenwoordig ook gebruikt in kunstvoorwerpen en bij het maken van sieraden. De kleur van de steen varieert van licht tot donker (smaragd) groen en minder vaak violet, geel of zwart. De steen is doorschijnend tot opaak met een glasachtige tot zijdeglans. Jadeiet is naast nefriet, één van de twee steensoorten die jade genoemd wordt. Er zijn ook verschillende andere gesteente die als imitatie jade worden verkocht. Meestal wordt hier serpentijn voor gebruikt. Dit wordt soms verkocht onder de naam New Jade, maar dit is geen echte jade. Van New Jade wordt gezegd, dat het de werking van groene jade benadert.

Geneeskrachtige werking van Jade

De geneeskrachtige werking van jade kunt u onder andere gebruiken bij nierproblemen, koorts en om bloedingen te stelpen. Al sinds 5000 voor christus was de helende werking al bekend in de Chinese cultuur en bij de oude Egyptenaren. Jade steen werd beschouwd als de lichaamsbeschermer en stimulator van de nieren, het hart, strottenhoofd, lever, milt, blaas, zenuwstelsel, thymus, schildklier en vruchtbaarheid. Ook al is de geneeskrachtige werking van edelstenen bekend, schakel bij ernstige of lichte klachten altijd medische hulp in.

Jade volgens TCM (Traditional Chinese Medicine)

 • Stelpt bloedingen.
 • Verbetert de functies van onze klierenstelsel.
 • Heeft een kalmerende werking.
 • Geeft inzicht en wijsheid.
 • Ondersteund de nier en hartfunctie en herstel na ziekte.

Jade volgens het Alternatieve behandelaars

 • Jade is een reinigende en beschermende steen (met name tegen lichamelijk letsel en op reis)
 • Jade zorgt voor harmonie & evenwicht en trekt voorspoed, geluk en welvaart aan.
 • Jade helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten.
 • Werkt koortsverlagend.
 • Reguleert de voorhoofd en hart chakra
 • Geeft astrale reiniging, bescherming en voorspoed.
 • Stimuleert creative processen en Spiritueel inzicht
 • Jade bevordert zelfverwezenlijking, zelfredzaamheid en stimuleert daadkracht

De volgende helende werkingen van de edelsteen jade zijn het bekendst:

Stelpt bloedingen
Wanneer het mogelijk is kunt u jade het beste samen met de stenen hematiet, bergkristal en topaas dragen om zo bloedingen te stelpen.

Klierfuncties
Wanneer de steen in de hand gehouden wordt en als de steen een nacht in water wordt gelegd en u dit water in de ochtend opdrinkt zal dit positief werken op de klierfuncties van het menselijk lichaam.

Nierproblemen
Bij nierproblemen moet de steen veel gedragen worden op de huid. Daarnaast kan jade in een glas met water gelegd worden voor het slapen gaan. In de ochtend kunt u het water opdrinken op de nuchtere maag opdrinken om zo een positief effect op de nieren te creëren.

Kalmerend effect
De jade staat er van oudsher om bekend dat het kalmerend werkt en tevreden zal stemmen als de edelsteen veel gedragen wordt.

Vooroordelen
Het rechtvaardigheidsgevoel wordt door het dragen van jade versterkt en zal helpen tegen het hebben van vooroordelen.

Koortsverlagend
Leg de steen op het hart- en voorhoofdchakra om een koortsverlagend effect te creëren. De chakra op het voorhoofd opent zich via de neusbrug tussen wenkbrauwen naar voren. Het centrum van de energie van de hartchakra ligt in het midden van de borstkas. Wanneer u merkt dat de jade na een kwartier langzaam warm wordt als deze op het voorhoofd ligt dan moet de steen ontladen worden.

Kleur, vindplaatsen en handelsvormen
De jade varieert in kleur van lichtgroen tot donkergroen, violet geel of zwart. Zwarte jade komt minder vaak voor en kan zeldzaam genoemd worden. Ook zijn er jadestenen die groen/doorzichtig gevonden worden. De aanwezigheid van chroom in jade zorgt voor een chemische werking in de edelsteen. Hierdoor ontstaat de groene kleur van jade. De jade kan veelvuldig gevonden worden in Birma, China en Canada en in mindere mate in Mexico, Egypte en Silezië. De jade wordt gesneden als kunstvoorwerp en geslepen om gebruikt te worden als sieraad. Ruwe stukken jade worden gebruikt als amulet en om in het water te leggen om de geneeskrachtige werking te stimuleren.

Ontladen en opladen van jade
Wanneer de jade gedragen wordt op het lichaam, gebruikt wordt in water of vastgehouden wordt in de hand moet de jadesteen gereinigd en ontladen worden. Dit kunt u op de volgende manieren doen:

Water
Houdt de jadesteen eerst onder stromend water voor enkele minuten en reinig de steen goed. U kunt ook de steen in een glazen kom met water neerleggen en daar bergkristal, rozenkwarts en amethist aan toevoegen voor een paar uur.

Hematiet
Door de jade een nacht op een schaal met hematiet stenen te leggen raakt de jade alle negatieve energie kwijt. De jade dient daarna wel opgeladen te worden door deze in een cluster van bergkristal neer te leggen.

Zon en maan
Jade stenen kunnen worden opgeladen door de opkomende of ondergaande zon. Leg de stenen af en toe een paar uur rechtstreeks in het zonlicht. Te fel zonlicht kan er voor zorgen dat de steen de kleur verliest. De zon overdag dient vermeden te worden. Jade kan ook opgeladen worden door deze minimaal een nacht in het maanlicht achter glas neer te leggen. Bij volle maan heeft de voorkeur.

Toepassingen

De jade steen kan op of bij het lichaam gedragen worden of bij infrarood warmte therapie worden ingezet (erg populair in Japan, Korea, China) verder wordt Jade ook gebruikt bij Therapeutische massage bedden.

Jade (Metafysische) eigenschappen

 • Sterrenbeeld: Goed voor Alle sterrenbeelden maar in het bijzonder Weegschaal
 • 4e Chakra: Opent en reguleert de Hartchakra

Chemische eigenschappen

Samenstelling: NaAl(Si2O6), hardheid: 6,5 – 7 & dichtheid: 3,3 – 3,5.