070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Metabool syndroom

Metabool syndroom is een benaming voor een serie gezondheidsklachten die nauw met elkaar verband houden. Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening die veroorzaakt wordt door een disbalans tussen voedselopname en lichamelijke activiteit. Met andere woorden, te veel eten en te weinig beweging. Met als gevolg een verstoring in de regulatie van de stofwisseling door de hersenen, waarbij de ‘biologische klok’ die de stofwisseling via het autonome zenuwstelsel aan het dag- en nachtritme aanpast in de war wordt gestuurd. Het is vaak een onderliggende oorzaak voor het verslechteren van de conditie van de bloedvaten en heeft dus desastreuze gevolgen voor een gezonde bloedcirculatie en stofwisseling.

De gevaren van Metabool syndroom

Het ontstaan en de gevaren van het metabool syndroom in combinatie met vaatveranderingen en -aandoeningen is een sluipend proces dat in eerste instantie zonder (ernstige) pijn of problemen verloopt. Dit is de reden waarom de meeste mensen er geen aandacht aan besteden. Ze gaan er tegen beter weten vanuit, dat de ‘probleempjes’ zich wel weer vanzelf oplossen. Maar… als men geen verandering aanbrengt in zijn voeding- en leefstijl, is het als een labyrint waarin men uiteindelijk verdwaald en de kwaliteit van leven verliest. Overgewicht, een slecht werkende schildklier, verhoogde bloeddruk, hart en vaatziekten, Diabetes mellitus, functieverlies in benen, armen, voeten en handen, vitale organen die aangetast kunnen worden kunnen er allemaal voor zorgen dat de situatie levensbedreigend wordt.

Effecten teveel vet en Cholesterin in het bloed

Als het bloed veel Cholesterin en vet bevat, voert dit tot volgende effecten: Het bloed wordt dikker, en de rode bloedlichaampjes klitten samen, hierdoor wordt de werkbare oppervlakte van het bloed kleiner. Deze vermindering van het bloedcellen oppervlak kan 20 tot 32 % zuurstof transport teweegbrengen, en zuurstof is nu eenmaal nodig voor weefsel, organen en cellen. Dit zuurstoftekort veroorzaakt verschillende pijngevoelens. De aders worden geblokkeerd (in het geval van dit samenklitten). Dit verhoogt de bloeddruk en kan hartinfarcten veroorzaken. De capillairen worden geblokkeerd, wat dan weer de oorzaak is van zuurstofgebrek. Geblokkeerde bloedvaten kunnen de oorzaak zijn van seniliteit, aanvallen, doofheid, impotentie of frigiditeit.

Risico’s van zuurstoftekort in de cellen

In het algemeen zorgt een zuurstoftekort in de cellen tot een opbouw van vocht en het zwellen van weefsels. Een complete blokkering van bloedvaten veroorzaakt het afsterven van cellen, daardoor neemt het bindweefselvocht schadelijke stoffen op. Op deze manier kan deze ophoping van schadelijke stoffen in de bindweefselvloeistof tot de mutatie leiden van gezonde in boosaardige cellen door de verandering in de DNA structuur. Dit kan de aanvang van een kanker-uitzaaiing zijn. Wanneer vet de opname van bloedsuiker door de cellen blokkeert, en daardoor de insulineverdeling onderbroken wordt, kan dit tot diabetes voeren. Dit is het geval wanneer de insulineproductie voldoende is, maar de functie van de celreceptoren beperkt is.

Uit dit alles blijkt dat de vetopname verminderd dient te worden, als men degeneratieve ziektebeelden vermijden wil. Het probleem is echter dat zeker in de westerse wereld veel mensen een extreme vet-afzetting in het lichaam hebben. Als men deze vetkussens niet vermindert, is de kans groter op deze ziektes. De vraag is dus: hoe kunnen we deze vetafzettingen in ons lichaam teniet doen? Hier helpt een Infrarood sauna bij en daarom raden wij aan de Infrarood sauna dan ook te gebruiken, in het bijzonder deze met lange IR stralen (fir/far-infrared = ver-infrarood of verre-infrarood). Ook een Infraroodwarmte producerende Thermische mat zou hier bij juist gebruik uitstekend dienst kunnen doen.

Wat is het belang van een goede bloedcirculatie?

Een goede bloedcirculatie, zorgt voor een betere opname van zuurstof. Op haar beurt zorgt de zuurstof voor een versnelde afbraak van het vet in de vetcellen. Zodra het volume van de vetcellen vermindert, zullen ze minder druk uitoefenen op de bindweefselschotjes. De bekende sinaasappelhuid, die ontstaat door de vetcellen die tegen de bindweefselschotjes aandrukken, zal daardoor minder zichtbaar worden. Veel mensen merken dat in de benen. Die voelen dan gauw moe en zwaar aan.

Soms veroorzaakt een stolsel een volledige afsluiting van een bloedvat. De weefsels rond die afsluiting krijgen geen zuurstof en voedingsstoffen meer en sterven af. Stress is ook een factor die niet onderschat moet worden. Als gevolg van stress heeft ons lichaam behoefte aan extra waardevolle voedingsstoffen. Onze weerstand staat onder druk en kan een steuntje in de rug goed gebruiken. Door verstandige leef- en eetgewoonten kunt u heel wat doen om de bloedvaten en het immuunsysteem in goede conditie te houden.

Wat houdt de bloedvaten in goede conditie?

Gezonde voeding

Allereerst goede en gezonde voeding, die stoffen bevat die ervoor zorgen dat de bloedsamenstelling in balans is. Zo blijft het cholesterolgehalte op het juiste peil, wordt een te hoog triglyceride-niveau voorkomen en wordt de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd. Binnen de Manuele Quadrivas Therapy Clinic coachen wij cliënten op het aannemen van een goed voedingspatroon, zodat de ontwikkeling van het metabool syndroom wordt voorkomen of het proces zelfs omkeerbaar wordt gemaakt. Drink ook veel water voor een goede hydratatie. Stop met roken en verminder het gebruik van alcohol en/of cafeïne.

Voldoende rust en plezier

Stress is ook een factor die niet onderschat moet worden. Als gevolg van stress heeft ons lichaam behoefte aan extra waardevolle voedingsstoffen. Onze weerstand staat onder druk. Door voldoende te slapen en plezier te hebben in het leven kunt u heel wat doen om de bloedvaten en het immuunsysteem in goede conditie te houden.

Bewegen

Daarnaast is, zoals veel mensen wel weten, dagelijks flink bewegen essentieel voor een goede bloedcirculatie. Naast de pompwerking van het hart, spelen ook de spieren een belangrijke rol bij het in conditie houden van de bloedsomloop. Wanneer de spieren zich spannen, drukken ze de bloedvaten leeg in de richting van het hart. Daarom is lichaamsbeweging, vooral een stevige wandeling, zo goed voor de conditie van de bloedvaten.

Wisselbaden

En als je het aandurft zijn wisselbaden (bijvoorbeeld warme en koude douches) een andere methode voor het verbeteren van de bloedcirculatie. Warme douches, gevolgd door koude, maar natuurlijk zonder te extreme veranderingen in de temperatuur van het water brengt de bloedvaten in een betere conditie.

Infraroodsauna warmtesystemen

In de Amerika alleen zijn meer dan 10.000 medische IR warmtesystemen in gebruik. De diverse toepassingen en behandelingen met IR stralen op medisch gebied maakt dat zij inmiddels een van de belangrijkste behandelmethoden zijn geworden. Soms bij de behandeling van lichte weefselschade, soms ter stimulatie bij de behandeling van chronische ziektes, of om nieuwe ziektes sneller te genezen. In China, Japan en Zuid-Korea worden IR cabines in gerenommeerde klinieken veelvuldig ingezet bij behandeling en pijnbestrijding. Wetenschappers berichten voor de samenvatting van Uit Chinese studies blijkt dat 90% van de behandelingen met IR warmtebestraling effectief blijkt bij: weefselbeschadigingen, kruisbandpijnen, schoudergewrichten, heupgewrichten, menstruatiepijnen, infecties, eczemen, postoperatieve infecties, longontsteking, galblaasontsteking enz.

Japanse onderzoekers, zoals Dr. Yamajaki in zijn boek “Infrarood therapie”, spreken over de volgende verrassende resultaten:

 • Brandwonden: vermindert pijnen, verkort de genezingstijd, minder littekens.
 • Hoge bloeddruk: zichtbare daling bij behandelingstemperaturen van 40 tot 50 °C.
 • Lage bloeddruk: stimuleert om lage bloeddruk te verhogen.
 • Storing in de hersenen: toenemende genezing in de hersencellen.
 • Korte termijngeheugen: verbetert drastisch.
 • Artritis: merkbare verbeteringen.
 • Menopauzesyndroom: vermindering van nervositeit, depressiviteit, hoofd- en buikpijnen.
 • Gewichtsverlies: energieverbruik door zweten, waarna directe vetverbranding.

In Japan stelde men vast dat goede resultaten met Infrarood cabines werden verkregen bij:

 • Chronische middenoorontsteking of infectie, Halsklachten.
 • Neusbloeden.
 • Netelkoorts
 • Verstopte poriën.
 • Vermindering van littekens bij genezing van brandwonden en hun pijnimpulsen.
 • Pijnvermindering bij schuur- of snijwonden.
 • Een vermindering van littekenvorming en een versnelde genezing.
 • Acné, drie tot vier behandelingen openen de poriën die reeds sedert jaren verstopt waren en verwijderen de aanwezige resten van cosmetica en overvloedige talg.
 • Lichaamsgeur, door de verbetering van de hoofdfuncties van het lichaam door de IR warmtebehandeling, wordt sterke lichaamsgeur verminderd. Het bevrijdt het lichaam van geuren, die door chemische stoffen veroorzaakt worden.
 • Eczemen en Psoriasis (beide ziekteverschijnselen reageren zeer goed op deze bijkomende behandeling.
 • Bij zonnebrand, door een betere doorbloeding van de huid.

Onze bloedcirculatie verbeteren en ontgiften zijn dus essentieel voor een goede gezondheid.