070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Waarom een Detox?

Waarom een Detox | Een goed werkend lichaam heeft zijn eigen natuurlijke manieren om zich te ontdoen van afval- en giftige stoffen. Waarom zouden we dan nog moeten ontgiften? Onder normale gezonde omstandigheden en als alle systemen van het lichaam optimaal functioneren, worden de afval- en gifstoffen voornamelijk via de longen, het lymfatische systeem en de lever geneutraliseerd. We doen dit via onze adem, ontlasting en het uitgescheiden van zweet.

Echter, er is bijna niets meer normaal of gezond aan de manier waarop we vandaag de dag nog door het leven gaan.

Problemen beginnen voornamelijk in de periodes, wanneer we meer ‘ongezonde handelingen’ en besteding van tijd en ruimte beleven dan dat ons lichaam tijd en ruimte gegund is om zich te herstellen. Wanneer we niet gezond functioneren, zal het zelfregulerend vermogen van het lichaam om te ontgiften en herstellen geleidelijk verminderen. Om de schade te beperken is een detox of rehabilitatie periode soms dan ook van wezenlijk belang.

Verstorende factoren

Normale biologische processen worden in ons hectische leven vaak in de war gestuurd. Het lichaam hierdoor niet meer optimaal kan functioneren. Factoren die een rol spelen zijn:

  • Een verkeerde leefstijl.
  • Stress.
  • Emotionele onderdrukking.
  • Ongezonde voeding en voedselcombinaties.
  • Overmatige voedsel consumptie.
  • Ongezonde omgevingsfactoren.
  • Medicijn en drugsgebruik.

Negeren signalen

Het moment dat we ons realiseren dat er echt iets met onze gezondheid aan de hand is zijn we vaak al erg laat. De ongezonde verworven toestand is het resultaat van het structureel negeren van waarschuwingssignalen in relatie tot het bovengenoemde. Welvaartsziekten (hart- en vaat ziekte, hormonale disbalans, schildklierproblemen, metabool syndroom, obesitas, etc.), auto immuunziektes (diabetes, artritis, lupus, etc.) en allergieën hebben over het algemeen genomen een gemeenschappelijke oorzaak. We hebben structureel iets aan het lichaam gegeven dat ons lichaam niet in staat was om te zetten tot iets bruikbaars of goeds.

Verzuring in het lichaam

Verzuring van ons lichaam is de meest voorkomende oorzaak van ziekte. Overmatige consumptie van dierlijke proteïnes, verkeerde voedingscombinaties, inname van (toegestane) hoeveelheden kunstmatige toevoegingen en bestrijdingsmiddelen, medicijn- en drugsgebruik spelen allemaal en belangrijke rol spelen in het verzuringsproces. Natuurlijk is er ook sprake van een genetische factor, de zwakke plek in ons DNA. Toch is het een feit dat zwakke plekken of schakels sneller geactiveerd worden, DNA zal muteren en ziekte zich manifesteren door de eerder genoemde factoren. De overerfelijke eigenschappen van onze voorvaderen, bad karma etc.., zijn belangrijke gegevens maar meestal niet de hoofdoorzaak van ziekte.

Het gegeven is, dat een onnatuurlijke en ongezonde leefstijl vroeg of laat zal resulteren in ziekte. De noodzaak bestaat dus om onszelf op fysiek en energetisch niveau bij te sturen. We moeten leren:

  • Vroegtijdig de signalen en voorbodes van ziekte te herkennen.
  • Ons leef- en eetpatroon vervolgens te wijzigen.
  • Het lichaam een handje helpen om het zelf herstellend vermogen van het lichaam te reactiveren.

Het ontgiften van het lichaam is dan een belangrijke schakel op weg naar een betere gezondheid. Natuurlijk moeten we wel enigszins weten wat we aan het doen zijn en dit anders onder deskundige begeleiding doen.

waarom een detox

Wat wordt verstaan onder een Detox?

Het begrip ‘detox’ is een hype geworden, er bestaan tal van methoden en lang niet allemaal even verantwoord, van water en sap-vasten tot zwavelbaden, van sauna tot zweethut. Het doel van een detox moet zijn, om het zelf genezend vermogen van het lichaam te verbeteren of te reactiveren. Werkelijke ontgifting is het op een verantwoorde en efficiënte wijze verwijderen van toxische stoffen uit het menselijk lichaam. Het goed gevolg laat zich raden, een verbeterde gezondheid en vitaliteit.

Wat zijn Toxinen?

Toxinen zijn giftige deeltjes die vanuit externe factoren of via het inwendig milieu tot ons komen en het lichaam schade geven. Toxines verstoren de balans van een gezond celmetabolisme en kunnen uiteindelijk ziekte veroorzaken.  Veel niet goed functionerende cellen maken ongezond lichaamsweefsel. Inademen, eten en drinken, omgevingsfactoren, mentale constitutie en erfelijkheid bepalen in grote lijnen de inname en aanmaak van schadelijke stoffen.

Het lichaam slaat toxinen op!

Iedereen probeert uit de buurt te blijven als we ergens een bord zien staan waarop geschreven staat ‘radioactieve straling’. We willen dan op zijn minst beschermende kleding omdat we vrezen voor onze gezondheid. Soms zijn giftige stoffen dus onzichtbaar of zelfs reukloos maar toch worden we er constant aan blootgesteld (in meer of mindere mate). De meesten van ons zijn niet op de hoogte over de impact die ze hebben op onze gezondheid. Voor de juiste informatie verstrekking kunnen we helaas niet altijd terecht bij de overheid of de verantwoordelijke bedrijven etc. De schadelijke fijnstofdeeltjes, zware metalen, giftige chemicaliën, bestrijdingsmiddelen en pesticiden, ze zijn aanwezig in onze omgeving, ons voedsel, ons water en de lucht die we inademen. Helaas kunnen deze toxinen zich ophopen in het lichaam en kunnen ongemerkt bijdragen aan het verslechteren van lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Als u twijfelt aan dit gegeven neem dan even een kijkje in de rapporten van:

Toxische overbelasting vermindert uw vermogen om te ontgiften

Waarom een detox? | Een overbelasting d.m.v. toxines zal diverse lichaamsprocessen verstoren, denk hierbij aan circulatie- en spijsverteringsprocessen met inbegrip van de natuurlijke ontgifting. Dit resulteert in het gegeven dat het lichaam zich niet goed kan ontdoen van afval- en gifstoffen en deze stoffen zullen accumuleren.

We bewegen te weinig!

Voor vele van ons bestaat de dag voor een groot gedeelte uit zitten. We zijn zittend bezig met werken, eten, reizen, tv kijken, computeren, vermaak in het theater / bioscoop, etc.. Uit onderzoek is gebleken dat, zelfs als we elke dag een uur intensief bewegen dit niet voldoende blijkt om de negatieve gevolgen van de tijd die we zittend doorbrengen te compenseren. Simpel gezegd, deze immobiliteit resulteert in een slechte lymfevocht en bloedsomloop. Dit kan leiden tot een slechte eliminatie en de lichamelijke accumulatie van toxines en metabolische afval. Lopend onderzoek geeft aan dat overmatig zitten is een ernstig gevaar vormt voor de gezondheid, het zal het risico op ziekte verhogen en onze levensduur verkorten.

Slechte en Lymfevocht- en Bloedsomloop

Het feit dat we doorsnee genomen te weinig bewegen kan leiden tot stagnatie van het lymfevocht en een slechte bloedsomloop. Als we stoppen met bewegen accumuleert het lichaam toxines en metabolische afvalstoffen. Het gevolg is dat zich geleidelijk aan steeds meer problemen manifesteren, denk hierbij aan toxische stress, metabole verstoring, chronische vermoeidheid, een slechte spijsvertering, auto-immuunziekten, etc. Goede circulatieprocessen liggen dus ten grondslag aan een goede gezondheid. Ze zorgen ervoor dat er een goede zuurstof en voedingsstoffen aanvoer en opname op celniveau kan plaatsvinden. Cellen maken weefsels, de belangrijkste weefsels zijn de weefsels die in onze vitale organen aanwezig zijn. Een goede lymfevocht- en bloedcirculatie laat ze beter functioneren, stelt ze in staat metabolisch afval en gifstoffen af te breken, te neutraliseren en af te voeren dag in dag uit.

Slechte Nier- en Leverfunctie

De nieren en lever zijn een van de belangrijkste schakels in het ontgiftingsproces. Echter, bij vele mensen werkt deze niet meer optimaal als gevolg van overbelasting door toxines, alcohol consumptie, medicijn gebruik, etc. etc. Ironisch genoeg, als niet wordt ingegrepen ontstaat er een vicieuze cirkel die er voor zorgt dat er steeds meer onwenselijke restproducten in ons lichaam achterblijven omdat het lichaam ze niet kan afbreken. Men wordt geleidelijk steeds zieker en ontgiften en herstellen wordt steeds lastiger. In dit geval is een van de eerste dingen die moeten gebeuren, dat men zorgt dat het lymfevocht goed circuleert en de bloedtoevoer naar de lever en andere vitale organen wordt verbetert.

Infrarood warmte

Als het lichaam in een verhoogde temperatuur komt gaan automatisch de vitale organen efficiënter hun werk doen, het lymfevocht en bloed worden iets dunner en bereiken makkelijker de plaatsen waar het nodig is. Infrarood Warmte Therapie maakt dit mogelijk. Het liggen op een Infrarood Thermomat met Jade,  Tourmalium of amethist stenen maakt deze vorm van therapie nog effectiever, dit omdat door deze stenen de infrarood warmte dieper het lichaam penetreert en zorgt voor een betere doorbloeding dan bij het gebruik van een infrarood deken of sauna. Het is een zeer plezierige manier van therapie ondergaan. Bij een infrarood deken wordt de warmte snel beklemmend en in een (infrarood) sauna mag je niet te lang zitten omdat anders de temperatuur in de hersenen te veel omhoog gaat met alle gevolgen van dien.

De stimulerende effecten van Infrarood Warmte Therapie zijn uitermate gunstig voor verbetering van ontgiftings- en circulatieprocessen in het lichaam. Zowel bij lokale applicatie als ook een volledige lichaamsbehandeling.

Te kort aan essentiële voedingsstoffen en mineralen

Een gemeenschappelijk kenmerk van toxische stress is, dat er tijdens het testen altijd naar voren komt dat er een tekort bestaat aan bepaalde voedingsstoffen (mineralen, vetzuren of vitamines) of dat er sprake is van hormonale onevenwichtigheden. Veel voedingsstof reserves die ontbreken zijn met het verstrekken van de tijd geleidelijk afgebroken of uitgeput. Simpelweg omdat ze niet voldoende door het lichaam worden opgenomen. Als het lichaam jarenlang wordt blootgesteld aan te veel stress, toxines en vrije radicalen functioneert het niet meer naar behoren. Het heeft moeilijkheden voedingsstoffen om te zetten en op te nemen met als resultaat dat we tekort komen.

Na het ‘detoxen’ is het van groot belang dat we genoeg voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en essentieel vetzuren weer aanvullen. Een grotendeels Alkalisch en op fruit  gebaseerd dieet kan wonderen verrichten. Plantaardige proteïne (hennepzaad, broccoli, kikkererwten etc.) kunnen ons uitstekend van aminozuren voorzien. Ook het gebruik van Bicarbonaat, Magnesium, Bio-organische Zwavel (MSM) Calcium, B12, D3 en een juiste verhouding Omega 3,6 en 9 zal ons goed doen. Uiteindelijk moet voeding ons medicijn worden. Als het verteringsuur weer sterk genoeg is kunnen we dit doen door de inname van complete en Biologisch verantwoorde voeding.

Onze dagelijkse dosis

We worden dagelijks blootgesteld aan fijnstof, toevoegingen, conserveringsmiddelen, chemicaliën en andere toxische stoffen. Het is nagenoeg onmogelijk dit te vermijden. Het lichaam heeft net als bij een auto regelmatig een keuring als ook een kleine of grote beurt nodig. Ontgifting als een deel van een doordachte levensstijl is prima, zolang het geen obsessie wordt. De motivatie en het streven om gezond oud te worden met zo min mogelijk gebreken is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. Mijn persoonlijke ervaring gebied mij te zeggen dat verder ook een infrarood thermomat een goede investering in uw gezondheid.

Waarom een Detox met ondersteuning?

Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden, capaciteit en gezondheid (leeftijd, constitutie etc.) om met dezelfde intensiteit te kunnen detoxen/ ontgiften. Neem voor gepast advies altijd contact op met een bekwame gezondheidsprofessional of Ayurvedische arts. Waarom een detox?.