070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL
infrarood en het lymfestelsel

Infrarood en het Lymfestelsel

Infrarood en het lymfestelsel  |  Het lymfestelsel (lymfevaten, lymfeklieren/knopen, milt, thymus en amandelen) speelt samen met de nieren en bijnieren een belangrijke rol voor de functie van het immuunsysteem en onze gezondheid. Lymfevaten lopen door het hele lichaam. De laatste onderzoeken hebben vastgesteld dat er zelfs hele fijne lymfevaten door de hersenen lopen.

Een goed functionerend lymfesysteem reguleert de vochthuishouding, voert het overtolligge vocht af uit het lichaam, zorgt voor transport van vetten als ook de afvoer van afvalstoffen. Het vocht dat door de lymfevaten loopt heet lymfe, dit vocht zorgt ervoor dat ziektekiemen en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Wanneer het lymfevatenstelsel niet meer goed werkt, reinigt het zichzelf niet meer voldoende met als gevolg dat er allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

lymfe-vaten-in-de-hersenen
infrarood-en-de-huid

Warmtetherapie en lymfedrainage

Warmtetherapie en lymfedrainage helpen om de werking van lymfestelsel te stimuleren en vormen een zeer effectieve manieren om het afweersysteem te versterken, om ingekapselde afvalstoffen via ontlasting en zweten  kwijt te raken en is ook adviseerbaar om te helpen overtollig vocht af te voeren. Het werkt ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen en verminderd spanningen in lichaam en geest.

Infrarood warmtetherapie en lymfedrainage zorgen voor een verbeterde lymfecirculatie en functie. De behandelingen hebben daardoor ook direct en een ontspannend effect en zorgen ervoor dat de huid er beter en gezonder gaat uitzien. Ook vermindert het stress en is het zeer behulpzaam bij chronische vermoeidheid.

Wat zijn Lymfeklieren?

Lymfeklieren zijn kleine organen die op het verloop van de lymfevaten zitten. Feitelijk zijn het witte bloedcellen (de zogenaamde lymfocyten) samengesmolten in een kapsel. De lymfeklier is dan ook eigenlijk geen echte klier als je hem vergelijkt met andere klieren. Ze helpen ons lichaam te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen. 

De lymfeklieren filteren alle ziektekiemen die vervolgens door witte bloedlichaampjes vernietigd worden. Het is eigenlijk een opslagbasis van verschillende soorten afweercellen. Komt er een schadelijke stof ons lichaam binnen? De lymfeklier die er het dichtste bij ligt gaat druk in de weer om de afweercellen de schadelijke stoffen te laten neutraliseren.

wat zijn lymfeklieren

Lymfeklieren zijn onderdeel van het lymfevaatstelsel. Dit stelsel kunnen we vergelijken met een afvoerstelsel in ons lichaam. Door het lymfevaatstelsel vloeit “lymfe”, een dunne bleke vloeistof boordevol afvalstoffen en witte bloedcellen. Dit stelsel voert afvalstoffen af, maar kan ook tegelijk schadelijke stoffen aanvallen met de witte bloedcellen. Lymfeklieren worden gezien als “verzamel/knooppunten” van waaruit de witte bloedcellen opereren.

Het effect van Infrarood op het Lymfestelsel

Wanneer de infraroodstralen de huid opwarmen en ook andere weefsels binnengaan zal onze lichaamstemperatuur geleidelijk aan omhoog gaan. Het lichaam wil zich reguleren (homeostase) en reageert hierop door te gaan zweten om zo de overtollige warmte via de huid af te voeren. Dit is een van de sensaties die men ervaart in bijvoorbeeld de near- of full-spectrum infrarood sauna, een sessie in een infrarooddeken of tijdens het liggen op de thermomatten (verre-infrarood).

De diepwerkende verre-infraroodwarmte (far-infrared) dringt in het lichaam dieper door dan de korte golf infrarood (near-infrared). Het verbetert de microcirculatie van zuurstofrijk bloed tot in de kleinste bloedvaatjes. Deze stralingswarmte helpt om haarvaatjes te openen en zweetklieren te activeren en gaat dieper dan de opperhuid en onderhuid. Ook spieren en andere weefsels worden opgewarmd en zullen zichzelf willen voorzien van bloed met een lagere temperatuur om het lichaam te laten afkoelen (terug naar homeostase). De afvalstoffen worden beter afgevoerd en melkzuur sneller afgebroken door de infraroodwarmte.

Op celniveau wordt door de infraroodwarmte (en het resoneren van de watermoleculen) het metabolisme versneld, waarbij het celmembraan zorgt voor een betere uitwisseling van (voedings/bouw/afval) stoffen tussen de cel en de extracellulaire ruimte. Door de efficiëntere aanvoer van zuurstofrijk bloed gaan onze cellen beter ademen, worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen makkelijker afgevoerd.

Verder lopen er ook bloedvaten naar de lymfeknopen en deze lymfeknopen staan ook weer in verbinding met lymfevaten in welke transport van lymfevocht plaats vindt. Zowel de bloed- en lymfevocht circulatie worden door de diep doordringende infraroodwarmte geoptimaliseerd. Een infrarood-sessie is een soort van positieve stress-test voor ons lichaam.