070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Chronische Stress en vermoeidheid

Stress en vermoeidheid | We maken allemaal wel eens situaties mee, waardoor in korte tijd het adrenaline niveau in het bloed stijgt. Dit zorgt dan voor een tijdelijke hormonale disbalans. Ons lichaam & geest kunnen hier op zich prima mee overweg, tijd en ontspanning zorgen ervoor dat alles weer tot gezonde proporties wordt teruggebracht.

stress meterSoms kan positieve stress (voortkomend uit inspiratie, gedrevenheid of passie) ons helpen een tijdelijk doel of een deadline te bereiken. Met deze stress is op zich niet veel mis, omdat dit na de realisatie fase uiteindelijk ontlading en een gevoel van voldoening geeft. Het gewicht van die uiteindelijke beleving weegt dan zwaarder dan het tijdelijke effect van de opgebouwde stress. De tijdelijke stress is niet echt schadelijk voor ons geweest omdat de aangemaakte en vrijgekomen stof bèta-endorfine het adrenaline gehalte (door de positieve stress ontstaan) laat afnemen en ons in tijdelijke vervoering  (de tevredenheids-zone) brengt.

Wanneer echter, fysieke en mentale stress (werk, relatie, familie en gezondheidsstress) een sleur gaat worden, zonder ontlading en voldoening, gaat het ons geleidelijk aan uitputten, met als gevolg een burn-out, overprikkelbaarheid en een gevoel van machteloosheid. Deze stress geeft dan een blijvende overbelasting van onze zenuwstelsels (het centrale, perifere en vegetatieve zenuwstelsel) en zal geleidelijk onze fysieke en mentale gezondheid volkomen ontwrichten.

Het zijn de te veel aan aangemaakte vrije radicalen (oxidanten), die door een niet gezonde leefstijl, oxidatieve-stress (veroorzaakt door verkeerde voeding & vervuiling) ontwikkeld zijn, en die ons lichaam niet meer in staat is om af te breken (sneller dan ze aangemaakt worden). Deze vrije radicalen (ROS – Reactive Oxygen Spieces) ondermijnen en verzwakken ons immuunsysteem met als gevolg; gezonde cellen die ziek worden en afsterven, verkleving van zieke cellen en weefsels welke ontstekingen tot stand brengen en de ontwikkeling van cel-mutatie, DNA-beschadiging, auto-immuunziekte en zelfs kankercellen.

stress en vermoeidheid

Als we niet ingrijpen en ons gedrag niet veranderen, blijven we in een vicieuze cirkel met een neerwaartse spiraal hangen met gevolgen die niet te overzien zijn. Het Amerikaanse gezegde “If you do what you’ve always done, you’ll get what you’ve always gotten” van de life-coach Anthony Robbins is dan ook veelzeggend.

Infrarood warmte bij stress en vermoeidheid

Infrarood warmte staat er om bekend heilzaam te werken. Een half uurtje liggen op een Infrarood Thermomat met kristallen (Jade, Toermalijn of Amethist) werkt direct ontstressend en brengt een diepe ontspanning in lichaam en geest teweeg. Deze beleving doet voor veel mensen al wonderen, zo simpel kan het leven zijn. Infrarood warmte straling (korte en lange golven) werkt tenslotte spierontspannend, pijnverlichtend en stimuleert gezonde bloedsomloop en cel-metabolisme. Een goede zuurstof opname van de cellen is van wezenlijk belang. Infrarood warmte zorgt ervoor dat het cel-membraan beter gaat ademen zodat zuurstof- en voedselopname als ook de afvalstoffen verwerking beter plaats kan vinden. Yoga & Pranayama oefeningen in combinatie met de (sattvische) voedingsleer van de Ayurveda kunnen ook zorgen voor een goede fundering waarbij gezondheid geoptimaliseerd kan worden. In geval van ziekte draait alles erom, dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken en gereactiveerd moet worden. Een goede ademhalingstechniek, een gezonde lichaamshouding (rug, schouders en nek) en gemotiveerde mentale instelling zijn de belangrijke sleutels zijn tot een betere gezondheid. Neem daarom uw verantwoordelijkheid in eigen handen.