070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL
soorten magnesium

Verschillende soorten Magnesium

Soorten Magnesium (Mg) | Magnesium is een chemisch element met het symbool “Mg” en het atoomnummer 12. Het komt voor in verschillende vormen en verbindingen, en het kan worden ingedeeld in verschillende soorten op basis van de chemische structuur en eigenschappen. Omdat Magnesium zeer onstabiel is, moet het worden gecombineerd met een ander molecuul om het stabiel te maken. Dat is de reden waarom er zo veel soorten magnesiumsupplementen op de markt zijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten magnesium die medicinaal kunnen worden toegepast:

 • Magnesium Malaat: (Magnesium met appelzuur met hoge opneembaarheid. Goed bij uitputting en vermoeidheid).
 • Magnesium Tauraat: (Magnesium met aminozuur L-Taurine; goed voor gemoedstoestand, juiste bloeddruk, geheugen en concentratievermogen).
 • Magnesium L-Threonate: (Magnesium met threonzuur; goed voor cognitieve en hersenfuncties, helpt het geheugen).
 • Magnesium Asparttate (Magnesium met Aspartate is een verstorende/opwindende Neurotransmitter. Niet aan te raden ivm hormoonverstorende werking).
 • Magnesium Lactate: (Magnesium met melkzuur en hoge opneembaarheid, gunstig voor de spijsvertering)
 • Magnesium Citrate: (Magnesium en Citric Acid. Makkelijk opneembaar en darmperistaltiek bevorderend, licht laxerend)
 • Magnesium Glycinate: (Magnesium met Glycine; een gamma-aminoboterzuur dat een belangrijke neurotransmitter is met een inhiberende, kalmerende functie in het centraal zenuwstelsel.)
 • Magnesium Chloride: (Magnesium en Chloride; inzetten bij te weinig maagzuur, reflux issues).
 • Magnesium Sulfate: (Magnesium met Sulfaat en zuurstof; weinig absorptie en bij teveel oraal gebruik schadelijk. Je kunt magnesiumsulfaat veilig in badwater oplossen om pijnlijke spieren te ontspannen en stress te verlichten. Het wordt soms ook opgenomen in huidverzorgingsproducten zoals lotion of lichaamsolie).
 • Magnesium Oxide: (Magnesium en Zuurstof; minimale absorptie in de dunne en dikke darm, kan helpen bij brandend maagzuur, indigestie
  en constipatie).
 • Magnesium Orotate: (Magnesium met Orotisch zuur; wordt makkelijk opgenomen en helpt atleten sneller te herstellen en betere prestaties te leveren. Werkt ondersteunend bij congestief hartfalen).

Top 5 soorten Magnesium

 • Magnesium Citrate: 30% absorptie, hoge biobeschikbaarheid, sterke antioxidant, zit in fruit (migraine, constipation)
 • Magnesium Glycinate: 24% absorptie (proteïne synthese, slaap en depressie, atletische inspanning en herstel) Glycine is een neurotransmitter. Dagelijks gebruik
 • Magnesium L-Threonate: (hersenfunctie en geheugen) Gaat door de Hersen bloed barrière.
 • Magnesium Threonate: (Threonzuurmigraine, diabetes, hersenfunctie en geheugen) Gaat ook door de Hersen bloed barrière.
 • Magnesium Sulfate: 4-7% absorptie (Epsom Salt; heeft sterke therapeutische waarden ingezet als Magnesiumpakking, lichaamsbad of voetenbad met magnesium vlokken. Het lichaam insmeren met magnesium olie).

Wat hebben wij aan magnesium nodig?

Magnesium onderzoek heeft aangetoond, dat een volwassen persoon tussen de 300 tot wel 700 mg magnesium per dag nodig kan hebben. Mensen met chronische ziekten en een sterk tekort richting de 700 mg. De hoeveelheid magnesium die de meeste mensen dagelijks via hun voedsel binnenkrijgen ligt slechts tussen de 50-200 mg per dag. Magnesiumsuppletie is dus op zijn minst wenselijk!

De dagelijkse behoefte aan magnesium kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, voedingsgewoonten, sport, leefwijze, beroep, algemene gezondheidstoestand en medicijngebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassen vrouwen tussen de 19 en 30 jaar ongeveer 320-350 milligram magnesium per dag consumeren. Voor mannen tussen de 19 en 30 jaar is wordt 350-420 mg. aanbevolen. Voor volwassenen ouder dan 30 jaar wordt meestal aanbevolen om standaard iets meer te consumeren, ongeveer 420-450 milligram per dag. Voor bepaalde toepassingen kan het echter noodzakelijk zijn om sterker te doseren, maar dit dient onder deskundig toezicht te gebeuren.

zwangere-vrouw-magnesium

Zwangere vrouwen en Magnesium

Zwangere vrouwen hebben ook wat meer magnesium nodig, meestal rond de 350-360 milligram per dag tijdens het eerste trimester en 360-400 milligram per dag tijdens het tweede en derde trimester. Houd er rekening mee dat deze aanbevelingen slechts richtlijnen zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren. Het is altijd het beste om met een zorgverlener te praten als je specifieke vragen hebt over je magnesiuminname, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of bepaalde medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op je magnesiumabsorptie.

Absorptie van Magnesium

Je kunt ook overwegen om voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte in je dieet op te nemen, zoals bladgroenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten, of magnesiumsupplementen te overwegen als geadviseerd door een arts.

Het kan soms enige tijd duren voordat de effecten van magnesiumsuppletie zich laten zien. De ontspannende werking op de spieren zal het eerst te merken zijn, al na enkele dagen of weken, maar een duurzaam effect wordt vaak pas na 2 – 3 maanden bereikt.

Bij de orale inname van Magnesium vindt absorptie grotendeels plaats in de dunne darm en een klein beetje in de dikke darm. Magnesium blijft voor ongeveer 1000 uur in het lichaam, best innemen in de avond. Zolang ons huidige voedsel ons niet van voldoende magnesium voorziet, blijft magnesiumsuppletie dus een pré! Maar, gebruik bij Magnesium suppletie altijd je gezonde verstand.

soorten-magnesium-voeding

Het lichaam insmeren met magnesiumolie of voetje baden in magnesium verrijkt water, een magnesium pakking (helemaal goed in combinatie met infraroodwarmte bijv., waarbij de poriën van de huid meer open gaan staan) zijn effectieve manieren om magnesium via de huid op te nemen.