070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Alkalische Voeding

Een alkaline dieet is een gezond voedingspatroon dat een balans nastreeft in relatie tot zure en alkalische (ook wel “basische” genoemd) reststoffen die in het lichaam achterblijven na de voedselverbranding van. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel.

  • Zuur-vormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure afvalstoffen achter zoals urinezuren, fosforzuren, looizuren en azijnzuren
  • Alkalisch-vormende voedingsmiddelen laten na verbranding basische stoffen achter zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium.

Hoe groter het overschot aan zure reststoffen ten opzichte van alkalische reststoffen in het lichaam, des te sterker het lichaam verzuurt en des te groter is de kans dat op termijn lichamelijke klachten ontstaan.

De smaak van een voedingsmiddel zegt in eerste instantie niets over de zuur- of alkalisch-vormende werking. Een citroen bijvoorbeeld smaakt erg zuur, maar laat na verbranding alkalische reststoffen achter in het lichaam. Dit maakt een citroen een alkalisch-vormend voedingsmiddel.

Voor een goede zuurbalans op basis van het alkaline dieet geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% alkalisch- en 20% zuur-vormende producten. Maar, in de praktijk blijkt dat vooral het westerse voedingspatroon (veel complexe suikers/suikers, dierlijke eiwitten, geraffineerde en bewerkte producten) per dag slechts 25% tot 40% alkalisch-vormend en maar liefst 60% tot 75% zuur-vormend voedsel binnen krijgen. Onder laag opgeleide mensen met minder inkomen is de verhouding van dit percentage vaak nog dramatischer.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die vaak als alkalisch worden beschouwd:

  • Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool, sla, broccoli en andere bladgroenten worden als alkalisch beschouwd.
  • Fruit: Bepaalde vruchten, zoals citroenen, limoenen, avocado’s en tomaten, worden beschouwd als alkalisch vanwege hun effect op de pH-waarde van het lichaam.
  • Noten en zaden: Amandelen, chiazaden en lijnzaad worden vaak genoemd als alkalische voedingsmiddelen.
  • Groenten: Andere groenten zoals wortels, komkommers en knoflook worden soms ook als alkalisch beschouwd.

 

Gezondheid is balans tussen zuur-base evenwicht in het lichaam en daarbuiten

Verzuring betekent letterlijk ‘het zuurder worden van iets’. Het woord verzuring wordt vaak gebruikt in het kader van milieuvervuiling en de zure regen, maar wat ook erg belangrijk is, is de balans van zuur en base (alkalisch) in ons lichaam. Het ligt voor de hand, maar er zijn nog maar heel weinig wetenschappers die de studies van het organisch evenwicht van zuur-base van ons lichaam onder de knie hebben. Verzuring of Acidose – de medische term betekent een te hoog zuurgehalte van het bloed door ophoping van zuur in het bloed of verdwijnen van bicarbonaat uit het bloed (metabole acidose) of door ophoping van kooldioxide in het bloed als gevolg van een slechte longfunctie of langzame ademhaling (respiratoire acidose) – is dus geen alternatief begrip en wordt gewoon in alle medische handboeken zoals Merck Manual vermeld. We weten dat de verzuring van bodem of water een gevolg is van de uitstoot – een verzamelnaam voor stikstofmonoxide en stikstofdioxide – ammoniak en organische stoffen. Deze verzurende stoffen komen via lucht of water in de grond terecht. Ze tasten dus rivieren, meren en water en uiteindelijk mens en dier en de planten aan door hogere zuur- en aluminiumconcentraties. De stoffen dringen via bladeren en wortels in planten en bomen, waardoor deze vatbaar zijn voor ziekten. De te hoge concentraties nitraat in het drinkwater en in de grond is zeer schadelijk voor mens en dier en de vegetatie. Daarom bevatten groenten en fruit steeds minder voedingsstoffen. Wetenschappelijk is aangetoond dat de steeds snellere teeltmethoden van groenten en fruit tot gevolg hebben dat een aantal essentiële voedingsstoffen nauwelijks nog in voldoende mate in de grond aanwezig zijn. Als gewassen al op natuurlijke grond groeien. Kunstmatig samengestelde voedingsvloeistoffen die zijn toegevoegd aan een viltlaag vormen namelijk steeds vaker de bodem waarop veel gewassen in bijvoorbeeld kassen groeien. En wat te denken van het kunstmatig laten rijpen van onrijp geoogst fruit. Met name in de laatste rijpingsfase ontwikkelen zich de meeste vruchtsuikers en vitaminen. Wanneer deze, vanwege de houdbaarheid, te vroeg geoogste en vervolgens onder kunstlicht gerijpte vruchten bij ons terecht komen, is de belangrijkste ontwikkelingsfase onderbroken.

Het is dus belangrijk op te merken dat een gezond menselijk lichaam zelf in staat is om de pH-waarde op natuurlijke wijze te reguleren en het zuur-base-evenwicht te handhaven. Het eten van een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen is over het algemeen voldoende om dit evenwicht te behouden.

Hoewel sommige mensen beweren dat een strikt alkalisch dieet tal van gezondheidsvoordelen biedt, is er nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen. Bovendien kunnen te extreme veranderingen in de zuurgraad van het lichaam schadelijk zijn. Het is altijd een goed idee om met een zorgverlener te praten voordat je grote wijzigingen aanbrengt in je dieet of voedingspatroon. Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit is over het algemeen een gezonde benadering van voeding.