070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Is Infraroodstraling veilig?

Is Infrarood Veilig?  |  Is infrarood licht/warmte nou echt veilig of kan het ook gevaarlijk zijn? Dit zijn vragen die de oriënterende mens wel eens bezig houden. Het antwoord is, dat infraroodstraling (warmtegolven in specifieke frequenties) bij verstandig gebruik juist heilzaam is en vooral niet gevaarlijk.

Gezond verstand

Natuurlijk moeten we gezond verstand gebruiken. Te lang blootgesteld worden aan te hoge temperaturen is natuurlijk niet goed voor ons organisme. Te heet eten of drinken ook niet. Ook moeten onze waterhuishouding wel goed op peil houden wanneer we met temperaturen boven lichaamstemperatuur gaan werken. Niemand zit te wachten op uitdroging met alle gevolgen aandien.

is-infrarood-veilig

Infrarood warmetherapie kan met gepaste zorg veilig gebruikt worden door zowel jong als oud. Echter, bij zwangerschap, (elektronische) implantaten of ernstige ziektebeelden graag eerst een arts/specialist raadplegen.

Ultra violet vs Infrarood

Infrarood is een vorm van elektromagnetische straling met een langere golflengte en heeft minder energie per foton dan zichtbaar of ultraviolet licht.

Doorsnee genomen zal het dus minder schadelijk zijn dan de energierijkere lichtsoorten. Infrarood straling/licht/warmte is dus eigelijk een zachtere, en bij juist gebruik volkomen ongevaarlijk straling.

Ultra violet vs Infrarood

Dit staat in tegenstelling tot de veel agressievere vorm van straling, de UV-straling, hier moeten we veel behoedzamer mee omgaan.

Natuurlijk hebben we zonlicht en UV-licht nodig voor Vitamine D synthese, het opnemen van calcium en andere voedingstoffen en lichaamsprocessen, maar wanneer we teveel aan UV-licht/straling worden blootgesteld, zal dit (blijvende) huidschade kunnen veroorzaken.

stralingsrisico
infrarood-gezondheid-warmte-dieren

Stralingsrisico (elektrosmog)

We leven in een tijd waar technologische  ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Draadloze communicatie is voor vele de standaard geworden. GSM, UMTS, DECT, Wifi, Bluetooth 4, 5 etc… We worden omringd met straling in verschillende frequenties. Onze mobieltjes, computers, laptops, routers, printers, radiogolven, zend- en hoogspanningsmasten dragen allemaal bij aan de elektrosmog. Over de risico’s is weinig bekend, onafhankelijk studies over de langere termijn gevolgen zijn er bijna niet. Welke invloed heeft een bepaalde straling op het functioneren van onze cellen, hun metabolische functies en onderlingen communicatie. Vanuit de industrie hoeven we weinig objectief onderzoek te verwachten, dit vanwege de marktwerking en financiele belangen.

Feit is wel, dat er heel veel hooggevoelige mensen zijn die hier last van hebben en onder lijden. Op de rest van de mensen heeft het ook invloed maar voor hen is het gemak dat ze ervaren groter dan de zorgen. In in het verleden hebben we wel vaker middelen toegepast die pas later schadelijk bleken voor onze gezondheid. Denk aan roken, suiker, oxiderende vetten, petrochemische dampen, bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, etc… Bewust leven en keuzes maken, daar draait het om. Back to Nature? Het streven naar optimale gezondheid in de stad maakt het in ieder geval er niet gemakkelijker op.

Hoe zit het met infraroodlampen/stralers van de infraroodsauna (near/fir en full-spectrum) alsook de warmtetherapie d.m.v. Thermomatten & Infrarood dekens. Bij oudere type ver-infrarood sauna’s werden voorheen wel schadelijke hoeveelheden EMF (electro magnetic fields) geproduceerd, maar bij de nieuwere typen is dit verwaarloosbaar. De schadelijke impact van deze EMF viel echter in het niet, tegenover de gezondheidsvoordelen van een sauna sessie. Thermomatten en Infrood dekens maken gebruik van carbonvezels in plaats van koperdraden voor de warmtegeleiding. De Thermomatten en dekens die wij verkopen zijn shielded zoals dat heet. Met andere woorden deze produceren nauwelijks of geen schadelijk EMF (Electro Magnetic Fields) of EMR (Straling).

Bij infrarood-warmte geld automatisch dat als het onplezierig warm wordt je automatisch verkoeling gaat zoeken. Alles wat warm wordt produceert straling, we kunnen deze straling niet zien maar alleen voelen. Het menselijk lichaam, de kachel, een warme kop melk, alles produceert of reflecteert infrarood-warmte. Zolang het behaaglijk is kunnen we er ons voordeel mee doen. Infrarood in de frequentie 9-14 nm harmoniseert/ resoneert optimaal met het menselijk gestel.

is infrarood veilig

Detox, Water drinken & Infrarood

Als je met regelmaat gebruikt maakt van een infrarood sauna, infrarood mat of een infrarood deken zul je meer zweten dan normaal (hogere lichaamstemperaturen). Het is dan ook van belang om meer water te drinken. Drink echter niet te veel in een keer en het verspreid over de dag.

Veel mensen drinken veel te weinig water. Dit kan leiden tot een chronisch water tekort. Het kan resulteren in: uitdroging, een onnodig gerimpelde huid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en vele andere gezondheidsproblemen. Niet iedereen heeft evenveel water nodig. Iemand die zware fysieke bezigheden heeft, produceert meer lichaamswarmte en verbruikt daardoor meer lichaamsvocht dan iemand die lichamelijk minder actie onderneemt.

infrarood-gezondheid-water-drinken

Water drinken en afvalstoffen

Water drinken is erg belangrijk om het lichaam te helpen overgebleven en vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Het afvoeren gebeurt via de vitale organen zoals de nieren, onze ontlasting en het lymfatische systeem met o.a. de zweetklieren. Om de conditie van ons lichaam te optimaliseren en de huid-conditie te verbeteren, wordt aangeraden tijdens het infrarood kuren minimaal 2 liter per dag te drinken zonder daarbij andere vloeistoffen zoals koffie en thee op te tellen.