070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL
helende-kristallen-chakras

Helende kristallen, Chakra’s, Prana & Qi

Volgens de leerstellingen van het tantrische Hindoeïsme, Yoga en de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) heeft ons fysieke lichaam en onze geest een connectie met een subtiel energetisch lichaam.

In dit lichaam bevinden zich energiebanen (nadi’s/meridianen) en energiecentra (Chakra’s) die verbonden zijn met verschillende dimensies, corresponderende bewustzijnsniveaus (perceptie en beleving van realiteit) en levenskracht (Prana/Qi).

Volgens de oude traditionele geneeskunde uit verschillende culturen bestaan er helende kristallen die gezondheid ondersteunende eigenschappen bezitten.

de zeven chakra's
wat zijn chakra's

Wat zijn Chakra’s?

Chakra wordt meestal vertaald als wiel of draaien. Ons subtiele lichaam kent 7 primaire chakra’s en meerdere secundaire. Deze chakra’s zijn transitie/schakelpunten voor de universele levensenergie en absorberen, draaiend als een draaikolk, kosmische energie in het etherische lichaam. Het subtiele energetische lichaam voorziet in verbondenheid verder ook weer het grofstoffelijk lichaam van levenskracht.

Chakra’s geven dus energie door aan andere energiecentra en paden. Deze goddelijke, kosmische en karmische energie is te begrijpen als de levensenergie die zich eerst uitkristalliseert in ego (ons lichaam van informatie, impressies en ontleende mentale identiteit) alsook in de fysieke hoedanigheid van ons grofstoffelijk lichaam dat is opgebouwd uit de oerelementen ether, lucht, vuur, water en aarde.

Nadi’s

Volgens de Yoga-filosofie lopen er 72.000 energiebanen/paden door het etherische lichaam, deze worden Nadi’s genoemd en fungeren als verdelers/geleiders van energie. De stam van het Sanskriet woord ‘Nadi’ is ‘nad’, dit betekent stroom of ‘flow’.

Je kunt Nadi’s een beetje vergelijken met de bloedcirculatie en het bloedvatenstelsel in ons grofstoffelijke lichaam. Zoals er bloed door de aderen stroomt, stroomt er energie (of prana, levenskracht) door de nadi’s. De drie voornaamste Nadi’s zijn Ida, Pingala en Sushuma. 

nadi's
yin-yang

Meridianen

Binnen de oude Chinese gezondheidsleer (TCM) gebaseerd op de taoïstische filosofie en waar gebruik wordt gemaakt van disciplines als acupunctuur en acupressuur worden deze stromen van levensenergie (Qi) ook wel Meridianen (energiebanen) genoemd. In deze leer gaat men ervan uit dat de levensenergie wordt getransporteerd via 76 belangrijke meridianen. Deze Meridianen staan in verbinding met onze vitale organen, lichaamsfuncties, bewegingsapparaat en emoties.

Iedereen verlicht!

Volgens traditionele spirituele leringen wordt een persoon als “verlicht” beschouwd, wanneer zijn energiecentra volledig open staan en de levensenergie (Prana & Kundalini) zonder beperkingen of blokkades kan stromen. Des te beter de chakra’s op elkaar afgestemd zijn en open staan, des te hoger het bewustzijn van de persoon tot ontwikkeling is gekomen.

We kunnen echter de intelligente structuur van de kosmische zelf-genezende levenskracht wanneer deze tot ons komt ook nadelig beïnvloeden en geleidelijk aan afgestemd raken op krachten die ons ziek maken in plaats van helen. Dit gebeurt wanneer we onze beperkte onafhankelijkheid grof misbruiken d.m.v. bijvoorbeeld: overmatig alcohol- en of drugsgebruik, gok- en kansspelen (geestelijke onrust), fysiek en mentaal geweld naar onszelf en andere levende wezens en onrechtmatige seksuele handelingen of relaties.

Dit kan onze chakra’s zodanig verstoren en nadi’s beschadigen dat uiteindelijk kan resulteren in een zwak etherisch lichaam met alle gevolgen van dien. Het kan er voor zorgen dat men een duister bestaan gaat leven met veel frustratie, pijn, woede en illusie, wat zich kan ontwikkelen tot vele psychische aandoeningen. In het ergste geval kan het betreffende individu zelfs zijn zelfbeschikking kwijtraken omdat hij deels overgenomen is door andere entiteiten en/of psychische verzorgers.

Slechte voeding, negatief denken en handelen, of in slecht gezelschap verkeren kunnen de rotatie, activiteit en draairichting van de chakra’s ook negatief veranderen. Dit leidt tot een negatieve transformatie van de levensenergie en kan ziekte en mentale problemen veroorzaken. De chakra’s beïnvloeden ons niet alleen fysiek, maar ook mentaal en spiritueel.

Alles heeft met informatievoorziening, voorgeprogrammeerde wilskracht en indrukken van vorige levens te maken. Dit alles bepaald onze huidige kwaliteit van leven. Hoe staan we in het leven en welk programma draait ons onderbewustzijn af? Vooruitgang hangt af van afstemmen, herprogrammeren en herstructureren.

Trauma kan de oorzaak zijn van onrechtmatig of verkeerd handelen, maar onrechtmatig of verkeerd handelen veroorzaakt ook trauma voor jezelf en anderen. Het erkennen en genezen van trauma is dan ook van wezenlijk belang om geestelijk te kunnen groeien en lichamelijk gezond te kunnen functioneren.

Helende kristallen – Tools voor afstemming

Er zijn tools die gebruikt kunnen worden om tot een betere afstemming van de chakra’s te komen.

Elke chakra kan op verschillende manieren positief worden beïnvloed om de energiestroom te vergroten, te reactiveren of te openen. In yoga bijvoorbeeld door fysieke oefeningen en ademhalingsoefeningen, maar vooral ook door meditatie. Ook helende stenen kunnen een positief effect hebben op de doorstroming van energie.

verder schrijven….