070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Infrarooddekens / Saunadekens

Infrarooddekens worden de laatste jaren steeds beter gewaardeerd, en niet alleen in de winter. In de Oosterse en Tribal tradities is men echter al duizenden jaren bekend met de therapeutische werking van warmte. Denk aan Ayurvedische Swedana therapie, Traditional Chinese Medicine, Hot stone Massage, Zweethutten etc., etc…

De infrarood/ saunadekens worden inmiddels al lang niet meer alleen door therapeuten gebruikt. Ook de thuisgebruikersgroep is hard aan het groeien. Van influencers die hun stralende huid promoten tot mensen met serieuze gezondheidsklachten, vele hebben inmiddels de voordelen ingezien en willen niet meer zonder. Als je wilt werken aan je gezondheid zijn infrarooddekens en thermomatten eigelijk een onmisbare tools. Maar, wat is een infrarooddeken, hoe werkt het, en kan het iets voor jouw betekenen? Ik zal proberen hier een objectieve beschrijving te geven.

Hoe werkt een Saunadeken?

Infrarooddekens worden ook wel saunadekens genoemd. Dit komt omdat je de dekens kunt opwarmen tot wel 75-80°C. Deze dekens worden opgewarmt middels het lichtnet. Deze dekens bestaan uit meerdere lagen, waarbij het afgeschermde verwarmingselement bestaat uit haardunne koolstofdraadjes (carbon). De opgewarmde koolstofvezels verwarmen de infrooddeken en produceren lange golven infrarood (Far/Fir). Deze golven reiken tot diep in de weefsels waar ze hun therapeutische werking kunnen doen.

Het doel van een korte sessie (max 60 min.) op hogere temperaturen is om de kerntemperatuur te verhogen en het lichaam naar een koortstemperatuur te brengen. Als dit gebeurd wordt het immuunsysteem getriggerd om beter z’n best doen afvalproducten, ziektekiemen of schadelijke bacteriën op te ruimen of bestrijden.

koolstofdraden - carbon - infrarood
infrarooddeken

Een Infrarooddeken is zuinig en efficiënt in gebruik

Een saunadeken is dus een soort compacte, mobiele sauna waar je in kunt liggen. Deze dekens (max. 600 watt) nemen minder ruimte in beslag, zijn makkelijk weer op te bergen en zijn zuiniger en efficienter in gebruik dan een saunacabine (min. 3000 watt). Je kunt de temperatuur zelf instellen. Somminge dekens zijn in 2 of 3 zones ingedeeld, waarbij je de temperatuur per zone (benen, billen, romp) onafhankelijk kunt instellen.

 

De dekens hebben net als sauna’s een ontspannende en therapeutische werking. Een ander voordeel van de saunadeken is dat je hoofd buiten de deken blijft, je wilt namelijk niet dat de temperatuur in je hersenen boven de 40 graden komt. Dit is ook een reden waarom je in een infrarood cabine niet langer als 45 minuten mag blijven zitten. De therapeutische dekens geven een instelbare aangename warmte af die helpt om de spieren, pezen, aanhechtingspunten naar gewrichten/botten en zenuwen te ontspannen.

Waar gebruik je een infrarooddeken voor?

In deze prestatie-gerichte samenleving die op vele terreinen is ontspoort, lopen mensen soms voor langere tijd zichzelf voorbij. Dit resulteert in welvaartziekten zoals bijv.; langdurige stress, een burn-out, chronisch vermoeidheid syndroom, fibromyalgie, een verstoorde stofwisseling, obeisitas, metabool syndroom, diabetes, laaggradige ontstekingen, een hernia, etc… Dan hebben we het hier nog niet eens over de snelle toename van het aantal kankerpatiënten en mensen die lijden aan degeneratieve hersenaandoeningen. Oxidatieve stress; veroorzaakt door fysiek en/of onverwerkt geestelijk trauma of andere (epi)genetische factoren, verkrampen en verzuren onze cellen en weefsels. Dit ligt ten grondslag aan de meeste (chronische) aandoeningen ziektebeelden.

oxidatieve stress

Infrarood warmtetherapie kan in veel gevallen zeer behulpzaam zijn in symptoomvermindering, maar zal de oorzaak van de meeste aandoeningen niet kunnen genezen. Genezing kan namelijk alleen plaats vinden als het zelf-genezend vermogen op een of andere manier geactiveerd kan worden. 

Infrarood warmtetherapie kan echter wel vaak ondersteunend werken in een ziekteproces en kan soms de kwaliteit van leven sterk verbeteren. Saunadekens worden niet alleen geadviseerd om (geleidelijk) de bloed- en lymfatische circulatie te bevorderen. De dekens helpen ook om tot een diepe ontspanning (vermindering van stress) te komen wat helpt bij de pijnbestrijding.

Een, twee of drie keer per week een sessie kan voor veel mensen erg heilzaam werken. Belangrijk is wel om genoeg water te blijven drinken. Bij mensen met ondergewicht is 1 keer per week voldoende om te starten. Infrarooddekens worden ook ingezet om te ‘detoxen’ of bij gewichtsbeheersing. Er zijn inmiddels genoeg wetenschappelijke studies verricht over de heilzame effecten van infrarood warmtetherapie (zie onderaan dit artikel).

Heeft u last van stijfheid, spier- en/of gewrichtspijnen of wordt u behandeld voor fibromyalgie, reuma of een aanverwante aandoening? Wist u dat het regelmatig gebruiken van een infrarooddeken uw pijnen en ontstekingen kan helpen verminderen? De therapeutische warmte bevordert namelijk om ingekapselde afvalstoffen los te maken uit vet, spier- en gewrichtsweefsel en af te voeren via ontlasting en zweten. Een sessie geeft ontspanning en heeft een algehele positieve uitwerking op het gehele lichaam. Dit kan bijdragen aan een goede nachtrust waardoor u de druk van het dagelijks leven weer goed aankunt. Het gebruik van een infrarooddeken kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van verschillende aandoeningen en is zeer behulpzaam bij stagnatie van het lymfatische systeem. 

Het gebruik van de infrarooddeken:

 • Verminderd vastgezette stress in lichaam en geest;
 • Verwijdt haarvaatjes alsook de hart- en bloedvaten;
 • Zorgt voor een betere doorbloeding in de verschillende weefsels;
 • Bevordert een goede nierfunctie en lymfatische circulatie;
 • Bevordert de afvoer van afvalstoffen via ontlasting en zweet;
 • Laat de mens weer zweten door het verhogen van de kerntemperatuur;
 • Verbeterd geleidelijk de huidkwaliteit en huidfunctie;
 • Stimuleert de vetverbranding;
 • Ondersteunt het immuunsysteem;
 • Bespoedigt het herstel van lichaamscellen en laat zieke cellen sneller afbreken
 • Verminderd melkzuur in de spieren na zware training.

Saunadeken vs Elektrische deken

Wanneer een elektrische of infrarooddeken te gebruiken? | Zowel een elektrische deken als ook een infrarooddeken produceren warmte, wat is dan het verschil? Een elektrische deken is vaak veel goedkoper, waarom zou ik dan een infrarood deken of Thermomat moeten aanschaffen? Wat zijn de voordelen ten opzichte van de elektrische deken en werkt het echt? Is warmte niet gewoon warmte? Dit zijn de vragen die ik nog al eens moet beantwoorden, vandaar deze kleine uiteenzetting.

Een elektrische verwarmingsdeken is prima geschikt om je bed op te warmen maar heeft verder geen therapeutische waarde. Ook kun je er beter niet op gaan liggen slapen terwijl de stekker nog in de stroom zit. Elektrische dekens maken meestal gebruik van goedkope bedrading als verwamingselement, daarbij zijn ze niet afgeschermd waardoor deze dekens een hoog niveau van schadelijke elektromagnetische straling uitstralen (in de vorm van positieve ionen). Deze positief ioniserende straling in niet goed voor ons en ondermijnd de functie van ons immuunsysteem.

Een ander belangrijk verschil is dat een elektrische deken alleen de oppervlakkige huid (tussen de 2 en 5mm diep) verwarmt. Kortom… de warmte dringt niet echt tot diep in het lichaam door. Het geeft een tijdelijk gevoel van behaaglijkheid maar daar blijft het dan ook bij. De warmte van een elektrische deken wordt daarom ook gezien als oppervlakkige warmte en heeft nagenoeg geen therapeutische (diepte)werking. En ander verschil is ook dat je een elektrische deken niet op hogere temperaturen kunt gebruiken.

De infrarooddekens en Thermomatten zijn geschikt voor zowel jong als oud!

Enkele wetenschappelijke studies

 

1. Research progress of infrared light promoting wound healing
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36177593/
2. Far infrared wavelength treatment for low back pain
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26409395/
3. The effects of repeated thermal therapy on quality of life in patients with type II diabetes mellitus
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20569036/
4. Effects of thermal therapy combining sauna therapy and underwater exercise in patients with fibromyalgia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21742283/
5. Far-infrared saunas for treatment of cardiovascular risk factors: summary of published evidence
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19602651/
6. Sauna as a valuable clinical tool for cardiovascular, autoimmune, toxicant- induced and other chronic health problems
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21951023/
7. Infrared Radiation in the Management of Musculoskeletal Conditions and Chronic Pain
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35323210/
8. Biological effects and Medical applications of Infrared radiation
https://infrarood-gezondheid.nl/wp-content/uploads/2023/02/Biological-effects-and-Medical-applications-of-Infrared-radiation.pdf

9. General info
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/infrared-sauna/faq-20057954