070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Rugpijn of Rugklachten

Heeft u last van pijn in de rug? Als dat zo is, wordt u in uw bewegingsvrijheid gehinderd en gaat het opstaan ‘s-ochtends vaak niet erg makkelijk en gepaard met de nodige stijfheid en pijn. Soms kan het misschien zo erg zijn dat u er helemaal voor moet thuisblijven. In andere gevallen bent u minder productief op het werk of in uw onderneming, kunt u niet meer deelnemen aan bepaalde fysieke of sociale activiteiten omdat lang zitten, staan of lopen een probleem wordt. Kortom uw kwaliteit van leven wordt beperkt. Heeft u ook het gevoel dat het van invloed is op uw levensstijl en vermindert het uw gevoel van eigenwaarde? U bent niet alleen. Rug, schouder en nekpijn komt op de tweede plaats als het gaat om klachten waarom mensen naar de dokter gaan. Nek- en rugklachten namen in 2011 plaats 8 in van de ziekten verantwoordelijk voor de grootste ziektelast. Ruim 1,5 miljoen mensen met nek- en rugklachten deden een beroep fysiotherapeut of oefentherapeut. De farmaceutische industrie verdient bakken met geld aan pijnstillers (Ibuprofen, Paracetamol, zalfjes etc.) Ze verlichten meestal wel de pijn, maar lossen de oorzaak niet op en zijn niet echt gezond voor uw lichaam. De kosten die in de gezondheidszorg gemaakt worden door de lage rugklachten zijn naar schatting rond de €340 miljoen. De kosten die buiten de gezondheidszorg gemaakt worden, bijvoorbeeld door werkverzuim, zijn hiervan dan ook een veelvoud. Als de oorzaken van specifieke rugklachten achterhaald worden en er een goede behandeling voor zou bestaan, zou dit dus een enorme kostenbesparing kunnen opleveren …

Medische oorzaken rugpijn

De meest bekende medische oorzaken van lage rugklachten zijn:

 • hernia: een tussenwervelschijf is beschadigd en geeft pijn
 • vernauwing (stenose) van het wervelkanaal zodat zenuwweefsel wordt ingeklemd
 • tumor: kan een uitzaaiing van kanker elders in het lichaam zijn
 • infectie: bijvoorbeeld bij mensen met verzwakte weerstand
 • breuk (fractuur): door een val of osteoporose
 • ontstekingsproces: zoals bij de ziekte van Bechterew
 • scoliose: een te grote verkromming van de wervelkolom
 • afglijden van een wervel (spondylolisthesis).

Bij slechts bij 5-10% van de mensen met lage rugklachten wordt een dergelijke oorzaak gevonden. Hoe zit dat bij die andere 90-95%?

Aspecifieke oorzaken rugklachten

Bij 90-95% van de mensen wordt dus geen specifiek medische oorzaak gevonden (oftewel: aspecifieke lage rugklachten). Kunnen deze mensen dan niet worden geholpen? In de regulieren en alternatieve zorg en geneeskunde blijkt dat er wel degelijk nog andere oorzaken te vinden zijn. Voorbeelden van factoren die alleen of in combinatie een rol kunnen spelen zijn:

 • verkeerde lichaamshouding (tijdens, staan, lopen, zitten en slapen)
 • overbelasting van de rug
 • te weinig belasting
 • verstoorde manier van bewegen (coördinatie)
 • verstoorde stabiliteit
 • verschil van lengte bij de benen
 • beperkte basisconditie
 • fysieke en mentale spanning/stress.

Spanning en stress

Met betrekking tot spanning en stress zijn er een aantal factoren die van grote invloed zijn. Denk hierbij aan innemende veranderingen in de persoonlijke situatie, familie of vriendenkring. Het gaat hierbij om psychosociale factoren zoals; overlijden, ernstige ziekte, scheiding, gespannenheid in de werksituatie of financiële ontoereikendheid.

Chronische lage rugpijn (spit, lumbago)

Wanneer rugklachten in de onderrug langer dan 3 maanden aanhouden wordt gesproken van een chronische klacht. De klacht lijkt dan een eigen leven te leiden. Vaak is de directe aanleiding om rugpijn te krijgen, bijvoorbeeld de overbelasting tijdens het vertillen al verdwenen, maar bijven de klachten zelf bestaan. Factoren die genoemd zijn bij aspecifieke oorzaken kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het niet kunnen herstellen. Bij andere onderhoudende factoren gaat het meestal om de manier waarop iemand, of zijn/haar omgeving met de klachten omgaat. Ook kan de pijnverwerking in het zenuwstelsel zelf verstoord zijn. Er wordt hiernaar wordt hier vandaag de dag veel onderzoek naar gedaan en veel kennis is al voorhanden. De therapieën blijven achter in ontwikkeling, daarvoor is de materie nog te complex. Wat wel duidelijk is dat bij chronische rugpijn altijd meer en verschillende factoren een rol spelen.

Zonder rug- en of nekpijn door het leven?

In meer dan 90% van de gevallen kan dat zonder medische ingreep. Er zijn zelfs huismiddeltjes die je kunt gebruiken om uw rugpijn te verminderen. Probeer een hardere matras, waarbij uw lichaam zich makkelijker zal draaien tijdens de slaap en zorg voor een kussen dat voldoende neksteun biedt. Ten tweede, blijf in beweging en doe oefeningen om je rug spieren te versterken en zorg voor een langere herstelperiode bij overbelasting van de rug.  Ten derde, kies een ergonomisch verantwoorde stoel wanneer u veel zittend werk doet op het kantoor. Er bestaan verschillende vormen van therapie die bij kunnen dragen aan een gezondere rug. Fysiotherapie, Mensendiek, de Chiropractor etc. etc.

Warmte therapie

Van de verschillende soorten behandelingen waar uit te kiezen valt wordt warmte therapie altijd sterk aanbevolen door artsen en medische professionals. Waarom? Ten eerste, als men van zijn klachten af kan komen zonder dat men pijnstillers hoeft te gebruiken geniet dit de voorkeur. Langdurig gebruik van dergelijke middelen toxisch en schadelijk voor het lichaam en kunnen de nodige bijwerkingen veroorzaken. Ten tweede is het wetenschappelijk bewezen dat warmte therapie effectief blijkt om spierkrampen te verlichten.

Ver infrarood bij rugklachten of nekpijn!!!

Met de ontdekking en toepassing van ver-infrarood warmte therapie (far-infrared) is pijnverlichting en genezing van rug- en nekklachten voor vele een realiteit geworden. Kunt u zich voorstellen, dat u dit kunt bereiken door gewoon veilig en zonder negatieve bijwerkingen 30 min tot een uurtje lang op uw rug te liggen en te ontspannen.

Ver-infrarood – Warmte therapie op zijn best

Gebruik onze ver infrarood mat (met jade of ceramische toermalijn stenen) en ervaar het zelf! Ik nodig u uit om vrijblijvend eens lang te komen en het zelf te ervaren. U zult verbaast zijn… De Far Infrared Rays (FIR/FAR) die deze matten uitstralen gaan door rechtstreeks contact te maken met het lichaam wel tot 12 cm diep het lichaam in. Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water, ver-infrarood stralingswarmte zorgt voor absorptie en interactie met de deze watermoleculen. Ze verwijden effectief de bloedvaten en bevorderen de doorstroming van zuurstofrijk bloed tot in de kleinste bloedvaatjes (microcirculatie). Deze verbeterde doorbloeding zorgt er op cellulair niveau voor; dat de vitale voedingsstoffen die in ons bloed aanwezig zijn, efficiënt het aangedane gebied kunnen bereiken, waardoor het herstelproces versnelt wordt. De comfortabele ver-infrarood warmte helpt door zijn therapeutische werking spierpijn te verlichten, en geblesseerde of overspannen rugspieren en zenuwen in een ontspanningsmodus te brengen zodat ze sneller en effectiever kunnen herstellen. Kortom ver-infrarood warmte lost pijn op en heeft helende eigenschappen. Ervaar het comfort, de opluchting en voordelen daarom zelf. Krijg weer zin in het leven!

Verder hebben ver-infrarood matten buiten de herstellende ook een sterke gezondheidsondersteunende en preventieve werking.