Vitamine E
Waarom we het nodig hebben.
Vitamine E is een antioxidant. Het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Tekorten komen gelukkig bijna niet voor omdat het van nature in granen, groeten, fruit en noten aanwezig is. Deze Vitamine is belangrijk voor alle weefsel opbouwende processen.
Ons lichaam kan Vitamine E zelf niet maken, maar we hebben het wel nodig. Deze vetoplosbare Vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en ander weefsel, het beschermt de cellen tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook voor een goede stofwisseling in de cel en een gezond immuunsysteem is Vitamine E van groot belang.
Daarnaast wordt de vitamine toegevoegd aan crèmes, zalven en shampoos om huid en haar te versterken. Dit effect is echter nog niet met wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
De rol van Tocoferol
Vitamine E is een verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn, zoals alfa-, bèta-, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol wordt het beste in onze lichaamscellen opgenomen en is daarom de belangrijkste vorm. In supplementen vind je meestal a-tocoferol of a-tocoferolacetaat. Soms zie je op het etiket het gehalte aangeven in de internationale eenheden IE of IU. Hierbij geldt 1 IE staat gelijk aan 0,67 milligram alfa-tocoferol. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E wordt meestal ook weergegeven in eenheden alcatocoferol.
Waar zit het in?
Voldoende Vitamine E krijg je binnen via je voeding. Dierlijke producten bevatten relatief weinig Vitamine E. Je moet het vooral hebben van plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groenten en fruit. Met een handje vol gemengde noten krijg je zo’n 1,6 milligram van deze vitamine binnen. Met een eetlepel zonnebloemolie 7,6 milligram.
Een tekort?
Voor zover bekend komen tekorten aan vitamine E in Nederland niet voor. Het ontstaat alleen na jarenlang te weinig van deze vitamine als gevolg van bijvoorbeeld een chronische aandoening of stoornis in de opname van voedingsstoffen. Een ernstig Vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en schade aan de hersenen (hersenverweking).
Bij te vroeg geboren kinderen wordt de opname van vitamine E in de darm beperkt doordat de spijsvertering nog niet goed werkt. Deze te lage opname kan bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes tot gevolg hebben.
En teveel?
Als bovengrens voor een aanvaardbare veilige inneming van Vitamine E geldt 100 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar en 300 milligram per dag voor volwassenen. Deze laatste hoeveelheid komt ongeveer overeen met 4,5 kilogram noten. In theorie zorgt een teveel aan Vitamine E voor een stapeling in de verschillende weefsels met een nadelig effect voor de processen in die weefsels. In de praktijk zijn er tot nu geen nadelige effecten bekend.
Hoeveel hebben we nodig?
De Nationale Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine E voor volwassen mannen vastgesteld op 11,8 milligram. Voor vrouwen geldt 9,3 milligram. De tabel hieronder geeft de aanbevolen hoeveelheden voor verschillende groepen weer in alfatocoferol eenheden per dag.
Categorie/leeftijd | Milligram per dag |
---|---|
Mannen/jongens | |
0 – 5 maanden | 2,9 (wanneer geen borstvoeding) |
6 – 11 maanden | 3,6 |
1 – 3 jaar | 5,7 |
4 – 6 jaar | 7,8 |
7 – 9 jaar | 9,1 |
10 – 12 jaar | 10,1 |
13 – 15 jaar | 11,8 |
16 – 18 jaar | 13,3 |
19 – 21 jaar | 13,0 |
22 – 50 jaar | 11,8 |
51 – 65 jaar | 10,7 |
> 65 jaar | 9,4 |
Vrouwen/meisjes | |
0 – 5 maanden | 2,9 (wanneer geen borstvoeding) |
6 – 11 maanden | 3,6 |
1 – 3 jaar | 5,5 |
4 – 6 jaar | 7,1 |
7 – 9 jaar | 8,3 |
10 – 12 jaar | 9,5 |
13 -15 jaar | 10,6 |
16 – 18 jaar | 11,0 |
19 – 21 jaar | 9,9 |
22 – 50 jaar | 9,3 |
51 – 65 jaar | 8,7 |
> 65 jaar | 8,3 |
Zwangeren | 9,9 |
Borstvoedend | 12 |