070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Vitamine C en Gezondheid

Vitamine C in verschillende vormen

Extra inname van Vitamine C activeert het afweersysteem, vult de antioxidanten aan en versnelt herstel na ziekte. De meest makkelijkst opneembare vormen van Vitamine C zijn de duurdere en zogenaamde ‘ontzuurde’ vormen van Vitamine C. Tot deze categorie behoren de mineraalascorbaten, deze zijn milder voor de maagwand en worden beter opgenomen, ze zijn beter geschikt voor mensen met een gevoelige maag.

Tot de mineraalascorbaten behoren: Calciumascorbaat, magnesiumascorbaat, zinkascorbaat, kaliumascorbaat en mangaanascorbaat.

Orthomoleculaire genezers hebben gelijk als ze zeggen dat de werking van mineraalascorbaten hebben aangetoond dat de opname tot tweemaal zo snel verloopt in vergelijking tot toediening van Vitamine C in de vorm van ascorbinezuur. Mineraalascorbaten zijn dus enigszins effectiever in relatie tot de tijdsspan van opname. Ook de celconcentratie van vitamine C in bijvoorbeeld de lymfocyten, ligt na inname van meervoudige ascorbaten (met name door de binding met magnesium) hoger dan na toediening van een gelijke hoeveelheid gebruikelijke ascorbinezuur. Daar tegenover staat dat bij hoge doseringen Calciumascorbaat het risico bestaat dat men geleidelijk een te grote dosis niet opneembare calcium binnenkrijgt waardoor er een te hoge calciumspiegel ontstaat met alle gevolgen van dien. De hype en opkomst van de Vitamine C supplementatie in de vorm van mineraalascorbaten in de laatste decennia dient voornamelijk het grote belang van de supplementen industrie.

Wanneer men ervoor kiest om tijdelijk hoge doseringen Vitamine C tot zich te nemen kan men beter kiezen voor ascorbinezuur in poedervorm, oplosbaar in water. Essentiële mineralen zoals Magnesium, Calcium, Zink, Kalium en Mangaan kunt u beter op een andere manier tot u nemen. Magnesium wordt het makkelijkst opgenomen via de huid (zonder dat het de darmen gaat irriteren), calcium kunt u het best uit onbewerkte voeding halen evenals zink, Kalium en Mangaan.

Ascorbinezuur is de goedkopere variant en meest gebruikte vorm van Vitamine C, natuurlijk kun je kiezen voor de veel duurdere ascorbaten, maar eenmaal onder invloed van het zoutzuur in je maag (het maagzuur) veranderen deze ascorbaten bijna direct in ascorbinezuur. Het heeft dus niet zoveel zin de duurdere varianten aan te schaffen.

Voor mensen met kwetsbare nieren geld dat ze sowieso moeten oppassen met langdurige mega doseringen Vitamine C. Het vermoeden bestaat dat er door langdurig gebruik van mega-doseringen Vitamine C in de vorm van ascorbinezuur de kans bestaat dat er niersteentjes gevormd kunnen worden (dit is echter nog nooit wetenschappelijk bevestigd). Dit verhaal is ooit de wereld ingekomen door een proef in een laboratorium. Vitamine C maakte daar inderdaad oxalaatstenen aan……in een buis bij 70 graden Celsius. Dit werd dus niet proefondervindelijk bij mensen waargenomen.

Verder kan het vaak in vitamine-C-kauwtabletten aanwezige ascorbinezuur bij veelvuldig gebruik een zuuraanval veroorzaken op de tanden en kiezen, wat cariës kan veroorzaken. Het is dus wel van belang er op te letten dat Vitamine C kauwtabletten vrij zijn van hoge doseringen ascorbinezuur.

De lichamelijke behoefte aan Vitamine C

De gemiddelde behoefte aan vitamine C verschilt volgens diverse deskundigen nogal. De een heeft het over een inname van dagelijks 70 mg (voedingscentrum) en de andere gaat ervan uit dat men tussen de 25 en 35 mg per kilogram lichaamsgewicht dagelijks tot zich mag nemen. Waarom deze grote verschillen?

Volwassenen hebben dus meer dan 2 gram vitamine C per dag nodig. In gevallen van ziekte of stress “vreet” het lichaam extra vitamine C. Een dosis van 1000 mg per dag is dan ook een minimum.

Het is belangrijk dat in een voedingssupplement vitamine C, evenals in de natuur, wordt ondersteund met bioflavonoïden (Vitamine P). Dit complex voorkomt de afbraak van vitamine C en zorgt voor een nog betere opname.

Indicaties

Omdat vitamine C zo’n enorm belangrijk vitamine is, speelt het bij vrijwel alle ziektebeelden een rol. Vitamine C zou dan ook deel moeten uitmaken van ieder therapeutisch programma. Hierna volgt een lang niet volledige opsomming van een aantal belangrijke toepassingsgebieden van vitamine C.

 • activering van het afweersysteem
 • herstel na ziekte
 • preventie van ziekten
 • weefselopbouw
 • wondgenezing
 • stress
 • roken en alcoholgebruik
 • koorts
 • vrije radicaalpathologieën
 • allergieën en astma (anti-histaminewerking)
 • hart- en vaatziekten (algemeen)
 • ontstekingen
 • verkoudheid
 • detoxificatie
 • gewrichtsaandoeningen (artrose, reumatoïde artritis)

Contra-indicaties

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt een megadosis vitamine C ontraden.

Bijwerkingen

Bij doseringen vitamine C die hoger liggen dan het lichaam nodig heeft, kan de niet opgenomen vitamine C in de dikke darm water aantrekken en zo (osmotische) diarree veroorzaken (“bowel tolerance”). Wanneer de dosering verlaagd wordt, verdwijnt dit verschijnsel.

Vitamine C is volkomen ongevaarlijk. De veiligheid van megadoseringen vitamine C is vastgesteld in tenminste acht placebogecontroleerde dubbelblinde studies en klinische studies zonder placebo, waarbij tot drie jaar lang dagelijks tot 10.000 mg vitamine C werd ingenomen. Berichten die stellen dat hoge doses vitamine C calciumoxalaat-nierstenen kan veroorzaken zijn terug te voeren op een oude studie waarbij het oxaalzuur (naar later bleek) pas in de reageerbuis was ontstaan.

Interacties

Vitamine C verhoogt de absorptie van ijzer, verlaagt de absorptie van koper en verstoort de bloedtest voor vitamine B12. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.

Dosering

Hoeveel vitamine C we nodig hebben, is een onderwerp van felle discussies. De doseringsadviezen die gegeven worden variëren tussen 60 mg en 18.000 mg per dag voor gezonde personen. Bij ziekte en stress kunnen de doseringsadviezen nog verder oplopen.

Vrijwel alle diersoorten kunnen zelf vitamine C produceren. De geproduceerde hoeveelheden zijn al snel enkele tientallen milligrammen per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wanneer een dier onder stress staat kan dat zelfs oplopen tot zo’n 200-300 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Het is niet raar om te veronderstellen dat wanneer de mens het vermogen om zelf vitamine C te produceren niet verloren zou hebben, onze eigen productie in dezelfde orde van grootte zou liggen. Dit zou de dagelijkse behoefte voor een gezond persoon op tenminste enkele grammen brengen.

Vaak wordt als bovenlimiet de zogenaamde ‘bowel tolerance’ aangehouden: de hoeveelheid vitamine C die net geen diarree veroorzaakt. Niet-opgenomen vitamine C verdwijnt namelijk naar de dikke darm, waar het water aantrekt en zo (osmotische) diarree veroorzaakt.

Bij hogere doseringen vitamine C wordt aangeraden een vitamine C ascorbatenpoeder te gebruiken. Het is belangrijk de vitamine C inname zo veel mogelijk over de dag te spreiden om een evenwichtige opname te krijgen. Drie gram over de dag verspreid is veel effectiever dan een maal per dag vijf gram vitamine C. Vitamine C kauwtabletten en een vitamine C ascorbatenpoeder zijn voor dit doel zeer geschikt.

Referenties

 1. Bendich A, Langseth L. The health effects of vitamin C supplementation: a review [published errata appear in J Am Coll Nutr 1995 Jun;14(3):218 and 1995 Aug;14(4):398]. J Am Coll Nutr 1995; 14: 124-136.
 2. Cameron E, Pauling L. Cancer and vitamin C: a discussion of the nature, causes, prevention and treatment of cancer with special reference to the value of vitamin C. Camino books, 1993.
 3. Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ. A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men. J Urol 1996; 155: 1847-1851.
 4. Diplock AT. Safety of antioxidant vitamins and beta-carotene. Am J Clin Nutr 1995; 62: 1510S-1516S.
 5. Hoffer A. Vitamin C & cancer: Discovery, recovery, controversy. Quality Press, 2001.
 6. Murray MT. Encyclopedia of Nutritional Supplements. Rocklin, CA: Prima Publishing, 1996.
 7. Padayatty SJ, Levine M. New insights into the physiology and pharmacology of vitamin C. CMAJ 2001 Feb 6;164(3):353-355.
 8. Wandzilak TR, D’Andre SD, Davis PA, Williams HE. Effect of high dose vitamin C on urinary oxalate levels. J Urol 1994; 151: 834-837.

 

Vitamine C: Weg met de medicijnkast!

Vitamine C (L-ascorbinezuur) is een vitamine die je voor heel veel kwalen in kunt zetten. De mens heeft het vermogen om zelf vitamine C aan te maken verloren en daarom is het van belang om er voldoende van binnen te krijgen. Er zijn veel mensen ziek door een gebrek aan vitamine C.

Het is dan wel vreemd dat mensen en dokters deze ziektes op willen lossen met medicijnen. Antibiotica bv. Vitamine C kan dit ook, zelfs zonder vervelende bijwerkingen. Bij het gebruik van een goede hoeveelheid vitamine C kun je je immuunfunctie herstellen zodat je niet meer zo vaak ziek wordt.

Vitamine C wordt bij 325 processen in ons lichaam gebruikt. Je kunt je wel voorstellen dat bij een gebrek klachten optreden.

Vitamine C kan worden ingezet;

 • Bij wonden. Het versnelt de genezing
 • Als antioxidant
 • Als anti-histamine, om allergieën te bestrijden.
 • Bij de vorming van hemoglobine
 • Als antibioticum. Vitamine C is minder belastend voor de darmen dan een antibioticum.
 • Bij ziekte van Pfeiffer
 • Bij ontstekingen
 • Bij sporters. Het bevordert het herstel en verbetert de prestaties.
 • Om de weerstand te verhogen.
 • Bij stress
 • Bij verkoudheid
 • Als pijnbestrijder
 • Etc. etc. Ik kan nog een hele tijd doorgaan omdat vitamine C een echte alleskunner is.

Vitamine C: Onder normale omstandigheden

Een volwassene van rond de 70 kilo zou dagelijks tussen de 2000 en 4000 mg moeten binnenkrijgen.

Bij ziekte of stress, bij rokers of mensen die blootstaan aan chemicaliën moet dit zelfs meer zijn. Je begrijpt nu ook waarom de vitaminepilletjes uit de goedkopere drogisterijen en uit de supermarkten niet veel effect hebben. Deze bevatten nog geen 100 mg per pilletje. Als je de hoeveelheid uit sinaasappels wilt halen: Deze bevatten ongeveer 50 tot 100 mg per sinaasappel. Dan heb je minstens één kist per dag nodig. Dan kun je beter een goede vitamine C in huis halen. Dat scheelt een hoop gesjouw en het scheelt in je portemonnee.

Vitamine C: Bij een verkoudheid of ontsteking

Je kunt het volgende trucje bij allerlei klachten inzetten. Je slikt ieder uur 1000 mg. Dit doe je net zo lang tot je darmen gaan protesteren (rommelen tot lichte diarree). Je zult die dag niet meer vitamine C opnemen dus kun je stoppen. Dit wordt ook wel darmtolerantie genoemd. De volgende dag begin je weer opnieuw. Als het goed is, zul je steeds minder nodig hebben en heb je op een dag weer voldoende aan je normale dosis. In ernstige gevallen kun je ook om het half uur gaan slikken

Weetjes

De werking van vitamine C hangt af van de hoeveelheid die ingenomen wordt.  Je hebt weinig nodig om in leven te blijven maar zonder ga je dood. Bij hoge doseringen krijgt vitamine C de eigenschappen van antihistamine, antitoxine, antibiotica en antivirale.

Ga echt op zoek naar een goed merk en vermijd de bruistabletten, kauwtabletten of andere vormen waar weinig vitamine C maar veel suiker inzit.

 

In het verleden hebben doctoren zoals Linus Pauling, Irwin Stone en Fred Klenner de werking al aangetoond, ook bij ernstige ziekten.

Vitamine C tegen kanker

De scheikundige Linus Pauling overleed twintig jaar geleden in de overtuiging dat hoge doses vitamine C, kankercellen konden doden. Zijn theorieën werden altijd als controversieel beschouwd. Maar dit jaar hebben wetenschappers eindelijk zijn gelijk bewezen.

Bioloog René Dubos had een profetische blik toen hij voorspelde dat het de reguliere geneeskunde twintig jaar zou kosten om te wennen aan de ideeën van de Amerikaanse scheikundige Linus Pauling. Hij doelde met name op Paulings bewering dat je met hoge doses vitamine C, kanker kunt bestrijden.

Twintig jaar na Paulings dood in 1994 hebben onderzoekers aangetoond dat hoge doses vitamine C (ascorbinezuur) inderdaad kankercellen kunnen doden, zelfs als kanker al in een gevorderd stadium verkeert. Ze roepen de medische wereld op om naast chemotherapie, deze therapie te gaan toepassen.