070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Infrarood en Spierpijn

Infrarood en Spierpijn

Spierpijn kan behandeld worden met infrarood licht, ook wel infrarode warmtestraling genoemd. Door de opwarming van het probleemgebied wordt melkzuur sneller afgebroken en de gifstoffen effectiever afgevoerd. Dit bevordert het herstel en vermindert de spierkramp doordat de spieren weer soepel worden.

Wat doet infrarood licht?

Infrarood licht in net zoals zonlicht licht met warmte eigenschappen. Alleen is het menselijk oog niet gebouwd deze golflengte waar te nemen. Met andere woorden: met het blote oog kun je infrarood niet zien. Toch komt deze elektromagnetische straling gewoon in de natuur voor. Ieder levend wezen straalt infrarood licht oftewel warmtestraling uit. Je kunt het niet zien, maar wel voelen met je huid. Je voelt warmte (of koude). De afstandbediening van je tv kan ook op infrarood werken. Militairen gebruiken ’s nachts ook wel infraroodkijkers om de vijand (die warmte uitzendt door bijvoorbeeld tanks) op te merken. Al met al bekende technologie.

Hoe werkt een infraroodlamp of warmtelamp?

Ons lichaam wordt evenwichtig en egaal opgewarmd als je de infraroodlamp op een plek richt. Daarom worden deze lampen ook wel eens warmtelamp genoemd. De behandeling met het infrarode licht voelt aangenaam aan. Dit is een gevolg van het feit dat dit licht zijn werking heeft tot ver in onze huid. De temperatuur van je lichaam gaat omhoog doordat de lamp je verwarmt. Je bloedsomloop wordt bevorderd en ook je hartslag wordt hoger. Uiteindelijk wordt je stofwisseling gestimuleerd. Daardoor worden afvalstoffen vlotter verwijderd. Dit is in het kort de kern hoe infrarood je spierpijn kan verhelpen.

Spierpijn behandelen met infrarood

Bij spierpijn verbetert de doorbloeding door het infrarode licht. De getroffen spieren kunnen zich vlugger ontdoen van de afvalstoffen (zuren) en door de verbeterde doorbloeding worden voedings- en bouwstoffen vlugger aangevoerd. De opname van zuurstof wordt bevorderd. Sporters gebruiken dit soort lamp nogal eens bij spierpijn of een eventuele blessure. Ook wordt er vlugger hersteld van een zware training. Door behandeling met het infraroodlicht uit de infraroodlamp vermindert de kramp in de spieren. Ze worden dan weer buigzaam en soepeler. Als je de lampen volgens de gebruiksaanwijzing (en volgens aanwijzing van je arts) gebruikt zijn ze veilig. Er zijn verschillende typen lampen die je kunt kantelen zodat je de weldadige warmte op de probleemplek kunt richten. De lampen hebben meerdere warmtestanden. Dan kun je de intensiteit aanpassen aan het probleem.

Afstand tot de infraroodlamp

Hoeveel afstand houden tot de infraroodlamp? De warmte die de lamp afgeeft moet altijd aangenaam aanvoelen. Houd je aan de aanwijzingen van de fabrikant. Verder is het zo dat je bij behandeling in je gezicht altijd je ogen dicht moet houden. Je gezicht kan belicht worden doordat je de gevolgen van een verkoudheid wilt verlichten. Beter is het indien het gezicht niet behandeld hoeft te worden, de lichtbundel van de lamp beter te richten. Zoek een lamp uit die goed kantelbaar is in alle richtingen. Dit is ook fijn als je het probleemgebied gericht wilt behandelen. Ogen zijn namelijk zeer gevoelig voor veel soorten straling!

Behandeltijd van de spier, spieren of het probleemgebied

De aanbevolen behandelduur is afhankelijk van de persoon, de aard van de klacht en welk gebied behandeld moet worden. De behandeltijd met een infraroodlamp is rond de 12 minuten. Nogmaals: lees de gebruiksaanwijzing goed. Verder is het zo dat aanwijzingen van de (eventuele) behandelend arts altijd opgevolgd dienen te worden. In het begin is het raadzaam de behandeltijd langzaam op te bouwen. Dus begin voorzichtig. Het kan namelijk zijn de de huid overmatig reageert op de het infrarode licht (verbranding). Beter in het begin de lamp iets korter te gebruiken. Houd zelf ook de tijd bij (met een klok of horloge). De meeste lampen hebben ook een timer om de lamp automatisch af te schakelen indien de behandeltijd verstreken is.
Belangrijkste opmerking: luister altijd goed naar je lichaam. Als de klachten blijven is het altijd wijs je (huis) arts nogmaals te raadplegen!