070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

Gezond eten

Gezond eten

Gezond eten | De moderne wetenschap begint langzaam te erkennen dat van alle leefstijl factoren niets een grotere invloed heeft op onze gezondheid dan het voedsel wat we tot ons nemen. Logisch, want de 100.000 miljard cellen (heb ze trouwens zelf niet geteld) van waaruit ons lichaam is opgebouwd worden gevoed door de voedingsstoffen die we binnen krijgen. De levensduur, kwaliteit van hun celdeling, het geheugen en de hieruit voortkomende reactie en gedragspatronen worden grotendeels bepaald door onze voedingsgewoonten.

Volgens vele deskundigen in de gezondheidszorg ligt de beste kans om chronische ziekten te voorkomen vandaag de dag niet in dure medische procedures of ingrepen, ook niet in meer geavanceerde technologie of in verdere specialisatie met betrekking tot het ontwikkelen en testen van medicijnen. Nee, men is het er over eens dat deze kansen eenvoudigweg liggen in het aanpassen van de levensstijl en het voedsel dat we eten.

De keuze van onze voeding is grotendeels bepalend

We kunnen miljoenen levens redden en miljarden aan kosten besparen in de gezondheidszorg bij aandoeningen zoals: obesitas, diabetes melitus, hart- en vaatziekten en kanker als we leren de juiste keuzes te maken met betrekking tot onze voeding. De meeste mensen zijn echter niet in staat de verantwoordelijkheid in relatie tot gezondheid m.b.t. lichaam en geest voldoende te beseffen, hier ligt dus een taak voor de ouders en overheid.

Gezond eten, de Overheid & Voedingsindustrie

De overheid heeft als plicht haar onwetende burgers te beschermen tegen vijanden van buitenaf en dreiging van binnenuit. De marktwerking, lobby van de voedselindustrie en reclamecampagnes vormen echter een groot obstakel. Zolang de financiële belangen van de levensmiddelen- en voedingsindustrie als ook die van de farmaceutische bedrijven zwaarder wegen dan collectieve gezondheid, ben ik bang dat er niets zal veranderen. Grootschalige land- en tuinbouw, gentechnologie, zaadleveranciers,  bestrijdingsmiddelen producenten en de belangenverstrengeling tussen alle voorgenoemde deelaspecten zullen onze leefomgeving en gezondheid geen goed doen.

De nadelige effecten van de gentechnologie in de landbouw zijn de afgelopen twee decennia duidelijk aangetoond: niet minder, maar meer gebruik van bestrijdingsmiddelen, het oprukken van monoculturen, hogere zadenprijzen voor boeren en een zwaardere belasting van het milieu. Het streven naar een ecologisch verantwoorde landbouw met meer diversiteit en minder bestrijdingsmiddelen is de richting die de land- en tuinbouw op moet.

Met gezonde wilskracht kan allemaal heel snel veranderen

Het begint allemaal bij juiste voorlichting (op school, via media), het promoten van gezond voedsel dat vol leven is en rijk aan voedingsstoffen. Vervolgens extra belastingheffing bij bedrijven de ongezonde voeding aanbieden en de gewonnen inkomsten vervolgens gebruiken om biologisch dynamische landbouw te subsidiëren of te belonen.

Wat is Gezonde voeding?

Gezond eten is voor ieder individu verschillend. Gezond eten voor mij, is waarschijnlijk niet per definitie gezond voor u. Een Diabetes mellitus patiënt wordt verzocht andere dingen te eten dan een gezond persoon. Volgens Ayurveda hangt alles af van de lichamelijke constitutie waarmee we geboren zijn en de conditie in welke we nu verkeren. Het is inmiddels wel een gegeven dat de levensverwachting van iemand die Vegetarisch, Vegan of als Fruitarian leeft hoger ligt dan die van de Omnivore. Aan de andere kant, om met een rawfood dieet te beginnen terwijl je lichaam het niet kan opnemen, of om voedsel te eten waar je lichaam intolerant op reageert is op langere termijn ook vragen om problemen. Het gaat dus niet alleen om het type voedsel, het gaat ook om de voedselcombinaties en het lichamelijk vermogen voedsel te verbranden en op te nemen. Ayurveda kan ook hier ook zeer behulpzaam zijn en goede inzichten verschaffen. Er komt inmiddels steeds meer bewijs, dat een dierlijk Proteïne rijk dieet helemaal niet zo gezond is. Het lichaam wordt er in sterke mate door verzuurd en verzuring is de grootste vijand van gezondheid. Ja, het begrip gezonde voeding is dan ook zeer relatief.

Wat opmerkelijk is, is dat om chronische ziekte te voorkomen

patronen hierboven beschreven is de mate waarin zij overlappen wat betreft voeding voorkomen. Gebaseerd op het huidige onderzoek, hebben we niet een apart dieet nodig voor het voorkomen van hart-en vaatziekten, een tweede dieet voor de preventie tegen diabetes, een derde dieet voor de preventie van overgewicht, en een vierde dieet voor het voorkomen van kanker.

Welk voedselpatroon nodig lijkt te zijn ter preventie tegen al deze vier vormen van chronische ziekten lijkt zich te bewegen in dezelfde richting: verminderde inname van toegevoegde suikers, zout, dierlijke eiwitten, transvetten en bewerkte voedingsmiddelen. De oplossing is een verhoogde inname van gezondheidsbevorderende hoogwaardige voedzame bio-beschikbare voeding, rijk aan goed opneembare aminozuren, vitamine, mineralen en sporenelementen.

Dietary preventie in het geval van alle vier chronische ziekten die te voorkomen pleit voor meer aandacht voor gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen en een gezondere manier van eten die gevolgd kan worden en genoten dag na dag, jaar na jaar.

Voedzame voedingsmiddelen, zoals gezondste voedsel van de wereld zijn de sleutels tot een gezonde levensstijl. Het is de bron van goede gezondheid en energie. Naar aanleiding van de gezondste ter wereld Foods manier van eten kan ons allemaal ten goede komen. Het eten van meer voedzame voedingsmiddelen, koken ze goed, en leren over hoe je een betere manier van eten door het volgen van het plan zal u helpen om sterker en gezonder voelen. Je kunt meer energie, genieten van een betere slaap en minder stress, en de algemene optimale gezondheid te bevorderen.

Ik heb dit artikel (en deze website) in het leven geroepen om te dienen als een bron die u kan helpen om gezonder te leven. Het biedt verder enkele tips die je nodig kunt hebben om ‘Gezond eten’ een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl te laten uitmaken. Toch, deze website is geen vervanging voor professioneel Medisch advies en biedt geen richtlijnen voor het stellen van een Medische diagnose.

Met vriendelijke groet,

Madhava