070 514 71 62  |  06 451 909 12  |  [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

 070 514 71 62  |   06 451 909 12  |   [email protected]

DE / EN / ES / FR / NL

‘Fibromyalgie’ wat is het eigelijk

Pas in 1990 werd Fibromyalgie voor het eerst door het American College of Rheumatology erkend en geclassificeerd (als een chronische pijnsyndroom). Het woord Fibromyalgie (FM) is samengesteld uit drie woorden fibro wat betekend bindweefsel, myo dat staat voor spierweefsel en algie dat gekend wordt als pijn. Bindweefsel is het weefsel dat spieren met botten verbindt maar zit ook in de kapsels en banden bij uw gewrichten. Spierweefsel bevindt zich op vele plaatsen in ons lichaam en heeft een belangrijke eigenschap… het zich kan samentrekken. Dit zorgt ervoor dat beweging in en van ons lichaam mogelijk wordt gemaakt. Spiersamentrekkingen kunnen onwillekeurig, dus buiten onze wil om, of willekeurig plaats vinden. Ons spierweefsel bestaat uit langgerekte spiervezels opgebouwd uit myofibrilen en deze myofibrilen vormen de contractiele elementen van het weefsel en zorgen daarmee voor samentrekking van de spier.

Fibromyalgie wordt door de medici vaak uitgelegd als weke delen reuma, toch is er in de reguliere geneeskunde nog geen verband gevonden, net zo min als een eenduidige oorzaak. Bij lichamelijk onderzoek en bij bloedonderzoek van fibromyalgiepatiënten zijn geen tekenen van ontsteking of reuma te vinden, evenmin zijn er afwijkingen op röntgenfoto’s te zien. In samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt wordt het ziektebeeld dan ook vaak niet herkend en in sommige gevallen zelfs ontkent door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen en vooral bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. Alleen al in Nederland betekent dit dat er vele tienduizenden mensen in meer of mindere mate aan dit syndroom lijden.

Bij Fibromyalgie ontstaat meestal een wisselend patroon aan klachten. Soms kan het zomaar heel goed gaan en kunt u bijvoorbeeld weer sporten. Soms is het zo heftig dat u bijna uw stoel niet kunt uitkomen. Als u moeite heeft met bewegen, dan kan begeleiding door een fysiotherapeut of oefentherapeut nuttig zijn, maar ook infraroodwarmte therapie kan veel verlichting geven. Het blijven bewegen, bewegingsoefeningen, een juiste lichaamshouding en een goede bloedcirculatie (d.m.v. diep doordringende infrarood warmte) zijn allemaal van groot belang. Met betrekking tot voeding en leefstijl advies als ook behandeling valt het zeker aan te raden om eens met een echte Ayurvedische arts (GAMS/ BAMS) te spreken, zij hebben zowel een goed begrip van de reguliere geneeskunde als ook de Ayurvedische Holistische Geneeskunde. Laat u in ieder geval u leven niet beheersen door angst en depressie en zoek desnoods hulp bij een Psycholoog, Psychotherapeut (Cognitieve gedragstherapie) of Ayurvedische arts. Fibromyalgie lijkt middels reguliere zorg niet te genezen. Wel kunnen de klachten middels pijnmedicatie, spierontspanners, anti-depressiva langere tijd verminderen of zelfs wegblijven.

 

Welke klachten ontstaan door Fibromyalgie?

Fibromyalgie veroorzaakt een hele lijst aan klachten. De klachten zijn vaak zo ingrijpend dat uw hele leven er drastisch door kan veranderen. Belangrijke dingen, zoals werk en sport, kunnen steeds moeilijker worden. Sommige mensen met fibromyalgie blijven werk en sport volhouden. Voor andere mensen lijkt het allemaal niet meer mogelijk. De pijn vermoeidheid en somberheid kunnen dan uw leven gaan bepalen waarbij u behoorlijk humeurig kan worden of zelfs diep in de put raken. De belangrijkste klachten bij Fibromyalgie zijn:

  • Pijn (spier, bindweefsel en hoofdpijn) vooral bij de druk gevoelige punten.
  • Stijfheid
  • (Chronische) Vermoeidheid (CVS-syndroom of Myalgische encefalomyelitis)
  • Slaapstoornissen (Fibromyalgie patiënten hebben hier veelmeer last van dan mensen met CVS/ME). De meeste patiënten hebben vaak een ‘alfa-EEG-afwijking’. Dat houdt in dat iemand in zijn diepe slaap onderbroken wordt door hersenactiviteit die bij een ontspannen waaktoestand hoort.
  • Somberheid, Depressie, Angst
  • Onzekerheid en Twijfelachtigheid
  • Concentratieproblemen, Vergeetachtigheid
  • Irritatie, Boosheid, Agressie
  • Darmklachten; bijna 70 procent van de patiënten vertoont ook symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid.
  • Voedselintollerantie en Allergieën
  • Overgevoeligheid voor chemicaliën en elektrosmog.

Andere bijkomende klachten

U kunt enorm stijf zijn als u lang in een bepaalde houding heeft gezeten of gelegen. Daardoor kunnen ’s ochtends uw spieren en gewrichten stijf aanvoelen. Soms is het lastig om uit een stoel op te staan. Uw spieren kunnen slapper worden waardoor u minder kracht heeft. Een klein kind optillen, iets zwaars boven in een kast leggen of gewoon een boodschappentas tillen kan dan soms al te zwaar zijn. Uw armen kunnen zwaar aan gaan voelen. Het wordt moeilijker om uw armen of benen gewoon op te tillen. Armen en benen kunnen gaan tintelen. U kunt al gaan opzien tegen een klein stukje lopen of fietsen. Slapen kan steeds slechter gaan. Misschien horen slaapproblemen bij fibromyalgie, maar het kan natuurlijk ook zijn dat u wakker ligt van de pijn en de zorgen over de achteruitgang van uw lichaam. Of misschien ligt u wakker omdat het werk niet meer gaat. Fibromyalgie kan samengaan met prikkelbare darm met darmkrampen, buikpijn en sterk wisselende ontlasting (verstopping of juist waterdunne diarree). Sommige mensen hebben last van opgezwollen handen, vingers, onderbenen of enkels. Soms verergert kou de klachten.

Druk gevoelige punten (Tenderpoints)

Fibromyalgie veroorzaakt zeurende, stekende, brandende, snijdende of kloppende pijn die zich op allerlei plaatsen kan manifesteren. De meest voorkomende druk gevoelige punten zijn:

  • Nek
  • Schouders
  • Hoofd
  • Rug
  • Borst
  • Bekken
  • Knieën

Fibromyalgie en Slaapstoornissen

Fibromyalgie patiënten zijn meestal niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken. Het gevolg hiervan is dat zij een laag gehalte groeihormonen aanmaken wat resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf tijdens de slaap goed te herstellen. Tijdens de Delta-slaap produceert het lichaam namelijk veel chemische stoffen waaronder het groeihormoon, en deze stoffen zijn nodig omdat ze tijdens de slaap helpen weefsels te regenereren (schade herstellen en de aanmaak van nieuwe weefsels bevorderen).

 

Mogelijke oorzaken van Fibromyalgie

De reguliere geneeskunde kan nog niet verklaren waardoor fibromyalgie ontstaat. Fibromyalgie werd van oudsher meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat een van de meest voorkomende symptomen bij fibromyalgie patiënten de chronische pijnlijke spieren zijn. Toch hebben de onderzoekers spieren en gewrichten bij mensen met fibromyalgie onderzocht en geen afwijkingen gevonden. Fibromyalgie geeft geen ontstekingen in het lichaam en uw lichaam raakt er niet door beschadigd. Wat is het dan wel? Sommige wetenschappers veronderstellen dat het te maken heeft met disfunctioneren van neurotransmitters, dit zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te “vertellen” wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn. Deze stoffen beïnvloeden niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en het immuunsysteem functioneert. Vaak ervaart de fibromyalgie patiënt geleidelijk een opeenstapeling van symptomen waarbij het ene symptoom een ander aanstuurt. Ook lijkt het erop dat mensen met fibromyalgie grotere prikkels ervaren bij alles wat er om hen heen gebeurt. Verder wordt er ook wel gedacht dat het lichaam van mensen met fibromyalgie pijn anders verwerkt.

In het alternatieve circuit (met namen in de Ayurveda) zijn er steeds meer artsen en behandelaars die veronderstellen, dat door verkeerde voedselcombinaties en voedingsgewoonten ons lichaam vervuild is geraakt Het lichaam is vervolgens op een bepaald moment niet meer in staat de voedingsstoffen die we tot ons nemen te kunnen opnemen waardoor we dan geleidelijk aan een chronisch tekort aan belangrijke vitamines en mineralen zoals magnesium, selenium, zink etc. krijgen. Vervolgens gaat het immuunsysteem steeds slechter werken en worden bepaalde stofwisselingsprocessen in de war gestuurd met als gevolg ziekte in de meest kwetsbare gebieden of organen. Verslakking, verzuring, magnesiumtekort en stress worden dan ook steeds vaker in verband gebracht met Fibromyalgie en een reeks van andere (auto-immuun)ziekten.

 

Onderzoek bij Fibromyalgie

Artsen en behandelaars vinden het erg lastig om met zekerheid te zeggen of u fibromyalgie heeft. Toch zijn er een aantal regels opgesteld door mensen die zich bezighouden met fibromyalgie. Iemand wordt verondersteld fibromyalgie te hebben als hij of zij:

  • langer dan drie maanden pijn heeft;
  • langer dan drie maanden stijfheidsklachten (moeilijk op gang komen);
  • langdurige klachten van pijn en stijfheid op minstens drie verschillende plekken in het lichaam;
  • pijnplekken in het bovenlichaam en in het bekken, de billen en/of benen;
  • pijnplekken links en rechts in het lijf (dus niet alleen aan één kant);
  • last op meer dan 11 van de 18 zogenaamde ‘druk gevoelige punten’. Of u pijn heeft bij deze druk gevoelige punten hangt af van of u een goede dag heeft of een slechte. Het hangt ook af van hoe hard de arts die u onderzoekt op die punten drukt. Daarom blijft het lastig om te zeggen of iemand fibromyalgie heeft of niet.

Adviezen bij fibromyalgie

  • Eet en drink gezond, vermijdt rood vlees en gefermenteerde producten.
  • Drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
  • Blijf  in beweging, maar mat uzelf niet af. Als uw conditie verslechterd, kunnen pijn en vermoeidheid ook verergeren. We weten ook dat lichaamsbeweging goed kan helpen tegen slaapproblemen en tegen somberheid. Probeer te fietsen, tuinieren of zwemmen of maak in ieder geval dagelijks een wandeling.
  • Wanneer u begint met meer bewegen geeft dat waarschijnlijk ook meer spier- en gewrichtsklachten. Zeker in het begin. Neem daarom nadat u in actie bent geweest een warme douche of warm bad (met bicarbonaat poeder of magnesium vlokken) of maak gebruik van een infrarood sauna of mat.
  • Drink genoeg water om de afvalstoffen af te voeren.
  • Ga op tijd naar bed en blijf niet te lang liggen ’s ochtends.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding.
  • Bespreek met de mensen uit uw omgeving wat uw beperkingen zijn. Leg hen ook uit dat u werkt aan uw klachten. Vraag eventueel of ze u willen stimuleren.

Medicijnen en Pijnbestrijding bij Fibromyalgie

Er bestaan nog geen reguliere medicijnen tegen fibromyalgie. Als u iets nodig heeft wat de pijn kan stillen kunt u paracetamol proberen. Komt de pijn steeds terug? Kijk dan of u de pijnstiller op een vast tijdstip in kan nemen. Neem zo nodig 1 of twee paracetamol om de vijf uur (maximaal vier keer per etmaal). Werkt paracetamol onvoldoende? Dan kunt u een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofendiclofenac of naproxen. Een groot nadeel van deze drie middelen is dat ze de lever belasten en maagklachten kunnen geven, over het langere termijn effect en schade die dit met zich mee kan brengen wil ik niets kwijt, gewoon gezond verstand gebruiken. infrarood-mat-jade-en-tourmalijn-relax-kleinHet is gezonder om eerst een pijnstiller zonder bijwerkingen te proberen. Infrarood warmte is hier een goed voorbeeld van. Neem eens de moeite om op een  Infrarood Thermomat  te gaan liggen. Deze matten zijn een stuk betaalbaarder dan een infrarood sauna en hebben ook een sterke therapeutische werking. Ze produceren lange golven infrarood stralen die diep het lichaam binnen dringen. Grote kans dat u hier erg veel baat bij gaat hebben en dat uw kwaliteit van leven zal verbeteren.

Fibromyalgie en Infrarood warmte therapie

Zoals al eerder beschreven kan infrarood warmte therapie grote invloed uitoefenen op uw gezondheid situatie en welbevinden, maar hoe? U heeft al kunnen lezen dat het groeihormoon een groot effect heeft op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en anti-lichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. Het bindweefsels van fibromyalgie patiënten wordt vaak stijf en gespannen, dit wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van zuurstof, voedings- en afvalstoffen welke via het bloed door deze weefsels aan en afgevoerd dienen te worden. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen in de zogenoemde druk gevoelige punten. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in een diepe herstellende ontspanning te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgie patiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting. Infrarood warmte therapie via een infrarood mat of deken heeft als grote kracht, dat het zowel het lichaam (liggend) tot diepe ontspanning brengt (zodat de herstelmodus wordt geactiveerd) en ervoor zorgt dat het (bloed)circulatie proces in het lichaam verbeterd, zorgt voor een betere celstofwisseling en helpt oorzaak en gevolg te bestrijden. Verder spelen in de voeding een juiste zuur/base balans (25-75%) een erg grote rol in de beheersing van Fibromyalgie.

Wilt u weten wat een aangename sessie op een van onze  Infrarood Thermomatten  voor u kan betekenen. Bel: 06 451 909 12 voor het maken van een afspraak.