Water drinken is een primaire levensbehoefte!
Water drinken | Dat we niet zonder water kunnen is duidelijk. Toch zijn vele in de veronderstelling dat veel water drinken ontzettend gezond is. Of dit werkelijk waar is De vraag die door kritische wetenschappers zich hebben gesteld zijn de isdat eigelijk wel waar. Hoeveel water hebben we eigenlijk nodig? En kun je ook te veel drinken?
Water in ons Lichaam
Water is het hoofdbestanddeel van het menselijk lichaam. Een volwassen lichaam bestaat uit ongeveer 55 tot 65 procent water. Bij de gemiddelde man ligt dit percentage iets hoger dan bij de vrouw vanwege het verschil in vetgehalte. Naar mate de leeftijd vordert neemt het water percentage af en vetgehalte toe. Een zuigeling bestaat trouwens voor 75 procent uit water en een embryo zelfs uit 80 procent water.
Bij een volwassen persoon die toch al gauw zo’n 40 tot 45 liter bij zich draagt, is het voornaamste deel water aanwezig in de cellen van het lichaam. Een cel is eigenlijk een zakje water met daarin verschillende chemische structuren en ingrediënten (water, zout, suiker, eiwit, vet etc.). Niet alle organen zijn overigens even waterrijk: de longen bestaan bijvoorbeeld voor 90 procent uit water; de huid voor 80 procent en de hersenen voor 70 procent. Zelfs onze botten en tanden bevatten water, respectievelijk 20 en 10 procent. Het overige watergehalte bevindt zich buiten de cellen. 7 à 10 procent in het bloed; de rest zit tussen de lichaamscellen, in het zogenaamde interstitiële compartiment.
Een heel klein deel van het lichaamswater bevindt zich in de transcellulaire ruimte, zoals bijvoorbeeld tussen de vliezen van de buikholte. In een gezond lichaam is de hoeveelheid water daar zeer beperkt, en heeft het alleen een soort beschermende functie (een soort van lubricant tussen de organen).
Het elektromagnetische spectrum
Volgens onze beperkte empirische manier van waarnemen en kennisverwerving, bestaat de elektromagnetische straling uit verschillende golven-golflengten. Deze golven hebben verschillende eigenschappen, maar worden wel door dezelfde bron geproduceerd.
Wetenschappers hebben door de jaren heen diverse apparatuur ontwikkeld die verschillende golflengtes kunnen meten. Ze worden gerangschikt zoals zichtbaar in de volgende illustratie.
Water is essentieel
De belangrijkste elementen waaruit een mens is opgebouwd zijn: zuurstof (65%), koolstof (18%), waterstof (9,5%) en stikstof (3,3%). Daarnaast ben je opgebouwd uit fosfor, zwavel en calcium. In zeer minimale concentraties zijn sporen elementen als ijzer, magnesium, koper, mangaan, jodium en zink aanwezig. Water is voor de mens als levend organisme van essentieel belang, behalve als structureel element van de lichaamscellen en een oplosmiddel voor heel wat levensbelangrijke moleculen, is het ook essentieel in de meeste metabole reacties, en bepaalt het samen met onze lichaamszouten de bloeddruk en de doorstroming van de organen vanwege haar invloed op het plasmavolume. Een tekort aan water leidt ertoe dat de osmolaliteit in het lichaam toeneemt, het aantal deeltjes per volume-eenheid water. Als dat verstoord wordt, wordt vocht verplaatst van het ene naar het andere compartiment en gaan cellen krimpen. Hersencellen zijn hier erg gevoelig voor, resulterend in eerst vooral neurologische symptomen. Uiteindelijk raken ook vele essentiële processen in het gedrang en kan het de dood tot gevolg hebben. Een goede vochthuishouding is dan ook van (levens) belang. Bij 15% reductie van het lichaamswater door dehydratie ontstaat een levensbedreigende situatie.
Hoe lang je kunt blijven leven zonder water, wordt mee bepaald door de omgevingstemperatuur, of je al dan niet beschermende kleding draagt, of je nog eet en dergelijke. Afhankelijk daarvan kan het enkele uren tot meerdere dagen zijn. Je kan overigens ook sterven aan een overdosis water. Deze watervergiftiging is voornamelijk het gevolg van een verdunning van opgeloste stoffen en een daling van de osmolaliteit.”
Hoeveel water hebben we nodig?
Een volwassen mens heeft tussen de 2,5 en 3 liter vocht nodig per dag. Hiervan komt ongeveer 300 ml. vrij bij allerlei lichaamsprocessen. Verder komt er ongeveer 1 liter vocht uit onze voeding. De laatste 1,5 a 2 liter liter moeten we binnen krijgen via ons drinken. Natuurlijk geld hoe gezonder hoe beter, zuiver water en pure vruchten of groenten sappen genieten de voorkeur. Beter geen koude dranken, maar liever richting lichaamstemperatuur, warme kruiden theeën doen het dan ook erg goed. De hersenen geven vanzelf aan wanneer we vocht nodig hebben, we krijgen dan dorst. Deze prikkel is heel gevoelig, wat betekent dat een kleine verandering in het lichaam al snel leidt tot een dorstgevoel. Oudere mensen ervaren de dorstprikkel minder snel. Zij moeten daarom bewuster om gaan met drinken.
Watertekort in minder ernstige mate kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Bij een groter tekort is er sprake van dehydratatie (uitdroging) wat kan gepaard gaan met flauwvallen, ademhalingsproblemen of andere serieuze complicaties.
Weinig water drinken leidt tot stress
Uit onderzoek blijkt dat stress wordt niet alleen veroorzaakt door spanningen, maar ook door een tekort aan water. Tenminste, bij vrouwen. Het humeur van anderszins jonge, gezonde vrouwen werd aantoonbaar beïnvloed door de hoeveelheid water die zij binnenkregen. Als hun lichaam anderhalf procent minder water bevatte dan gebruikelijk is, bleek dit gevolgen te hebben voor de alertheid, concentratie, reactiesnelheid, leervermogen, geheugen, rationaliseren en het humeur. Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal wetenschappers van de University of Tennessee in de Verenigde Staten.
Meer stress
Er is een duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Mannen kregen met een tekort aan water vooral last van een slechter geheugen en werden minder alert. Vrouwen hadden hier minder problemen mee, maar voelden zich juist extra moe, meer gespannen en hadden meer last van zenuwen. Ook hadden ze meer last van stress. Bij veel mentale stress, onrust, een slecht functionerend geheugen en concentratieproblemen is het dus ook van belang om meer water te drinken, omdat dit een neutraliserende werking heeft op fysieke en mentale processen.
Te veel water drinken
Men kan ook teveel water drinken, dit geeft onnodig veel belasting op de nieren, er bestaan ook gevallen van watervergiftiging. Marathon lopers of andere sporters die te veel water dronken in een te korte tijd en aan de gevolgen hiervan overleden. Drink water volgens u behoeften (en leer ook luisteren naar de behoeften van uw lichaam) en goed verspreid over de dag.
De kwaliteit van ons water
Over het algemeen is het drinkwater in Nederland van redelijke kwaliteit. In Amerika en andere landen zit op vele plaatsen te veel fluor, arsenicum of andere niet wenselijke stoffen in het drinkwater. De smaak en geur van het drinkwater verschilt in Nederland wel per regio, in Utrecht smaakt het water zoeter en prettiger dan in Amsterdam, in den Haag smaakt het meer naar de zee, ook de hardheid van water verschilt per regio. Toch ook in Nederlands drinkwater komen residuen voor die niet wenselijk zijn. Chloor, medicijnresten etc., het is dan ook raadzaam om een goed waterfilter te gebruiken om de sporen uit het Goddelijk vocht te filteren.
De Meest Gezonde vorm van Water die u kunt drinken is Water verrijkt met Waterstofgas. Wilt u hier meer over weten klik dan hier.